Europe · 13 Days · 23 Moments · February 2018

Bootjesreis


17 February 2018

Nog een laatste fotomomentje bij het schip waren we precies op tijd voor de zonsondergang. Mooie afsluiting van de dag. Vanavond proberen zo vroeg mogelijk onder de wol te kruipen, want morgen gaat de wekker om 03.30 uur...😣
Om 07.00 uur aan het ontbijt en de eerste vraag was: "zijn jullie nu al terug?" Nee...we gaan straks weg😄 Heerlijk stuk gewandeld voordat we bij de rots kerk aan kwamen. Daarna doorgelopen naar het parlementsgebouw gelopen en toen een pitstop genomen bij een zelfde soort koffietent als gisteren. Daarna naar de grote kathedraal geweest. Eigenlijk een bijzondere verzameling van gebouwen in één stad. Een stukje verderop was een Russisch-orthodoxe kerk te vinden. En vanaf dat punt kon je ook mooi over de stad en de haven kijken. Na al die stappen zijn we lekker wezen eten in het winkelcentrum. Na nog wat winkeltjes te hebben bekeken zijn we terug naar het schip gelopen. Eindstand: 30.000 stappen😁

16 February 2018

Super gezellige afmeerborrel gehad! Genoeg biertjes gedronken en daarna lekker de wal op. Het bier drinken niet voortgezet maar heerlijk met een halve liter koffie zitten kletsen. We hebben 3 uur gezeten😄 Prima op tijd naar bed zodat we morgen lekker vroeg de dag kunnen beginnen
Al een enerverende ochtend achter de rug. Om te beginnen al het alarm van 04.00 uur. Daarna nog vanaf 05.45 uur een half uurtje gedommeld maar daarna gewoon normale tijd ontbijt. Vanaf 09.00 uur waren we welkom op de brug om alle procedures richting haven te volgen. Heel interessant om te zien hoe dat wat we tijdens onze eerste vaar week hebben geleerd in het echt wordt toegepast. Verder de hele procedure met sleepboten en het samenspel tussen de NAVO en de commandant tijdens het afmeren. Na de lunch de laatste hapjes voor de afmeerborrel voorbereiden en vanavond lekker de wal op!

15 February 2018

Hele toffe dag vandaag! De laatste dag van het programma liepen we mee met de nautische dienst en daar stond het varen met de FRISC op het programma. En wie mochten mee? Precies! Super gave ervaring om met een kleine 80 km/h rondjes om de Doorman te speren. Het terug heisen zorgde voor golven die de boot in gingen waardoor m'n handschoenen doorweekt waren en flink koud werden maar als dat het enige is😁 Daarna mochten we ook kijken bij het ankeren. Indrukwekkend hoe zo'n grote ankerketting met een noodgang naar beneden gaat als de rem er af gaat. Na de lunch hebben we een groepsfoto gemaakt en lekker taart gegeten om de verjaardag van 2 groepsgenoten te vieren. Tot het avondeten heb ik me bezig gehouden met 150 gevulde eieren maken voor de afmeerborrel van morgen. Na het eten mochten we koffie komen drinken bij de commandant. Leuk om zijn ervaringen te horen en een blik achter de schermen van zijn leven te krijgen.

14 February 2018

Vanmorgen een kijkje in de keuken van alle communicatiesystemen gekregen. Daarna nog een lesje netwerken gekregen, dus ik kan nu een ip-adres in eentjes en nulletjes omzetten💪 We waren vroeg klaar dus daarna nog even op de brug gekeken. In de middag meegelopen met de commando centrale. Toen de averij oefening begon moxhtenwe daar meekijken en na afloop mochten we air controler spelen. Wel grappig om gesimuleerd een helikopter te laten landen. Na het eten hebben we in de hangar even een potje badminton gespeeld. Kon niet bedenken dat ik ooit nog eens op een varend marineschip een shuttle zou staan over te slaan.

13 February 2018

Vandaag was het eindelijk onze beurt om op de brug mee te kijken. We hadden de ochtend vrij omdat we de middag en avond wacht mee gingen lopen. Daarom eerst op de achterbrug aan m'n verslag gewerkt en een boekje gelezen. Tijdens de middag wacht hebben we alvast voor Valentijnsdag in de vorm van een hartje gevaren. Na het avondeten even een spelletje gedaan (en gewonnen🎉), met een hele toepasselijke quizvraag tussendoor. In de avond wacht mochten we oefenen met de Williamsonturn (een draai die je maakt bij man over boord) dus we hebben ons wel vermaakt. Hierna nog maar 2 daagjes dat we mee moeten lopen. Het voelt nu wel een beetje als aftellen want het meelopen heeft wel lang genoeg geduurd. Heb heel veel zin om gezellig Helsinki in te gaan.

12 February 2018

Vandaag het laatste dagje meelopen bij de technische dienst. In de ochtend was er een uitgebreide brandoefening dus we hebben pas in de middag meegelopen. We liepen mee met een hele aardige korporaal die ons heel veel heeft laten zien. O.a. hoe de productie van drinkwater in elkaar zit. Naast alle technische dingen kregen we ook nog tips voor als we later officier zijn en hoe het leven aan boord een beetje in elkaar zit. Toen de werkdag er op zat hebben we de samenvatting van de olympische spelen gekeken. Uiteraard weer een debrief van de dag en daarna nog een paar puzzeltjes gemaakt voordat we naar bed gingen.

11 February 2018

Voor het middagprogramma begon met een clubje het schaatsen kunnen volgen vandaag. Daarna naar de hangar gegaan om met z'n allen hotdogs en hamburgers te eten (thema Amerikaans eten), gevolgd door de bestuurbare autootjesrace. Er waren teams van verschillende dienstvakken vertegenwoordigd en ook wij als adelborsten deden mee. Helaas niet gewonnen, maar wel een gezellige dag gehad.
Goede morgen deze morgen. Het is lekker koud buiten en er ligt zelfs sneeuw op het schip. Vandaag is zondagse dienst dus we hebben geen programma. Wel vroeg opgestaan om aan m'n verslag te werken. En uiteraard even kijken of we de olympische spelen een beetje kunnen volgen.🎿⛷🏂

10 February 2018

Vanmorgen een ronde gelopen met de wapen dienst. Alle wapensystemen van binnen en buiten gezien. Erg cool! We hadden een lange middagrust vanwege de geplande brandoefening dus we hebben het eerste van de olympische spelen kunnen kijken. (Op de laatste rit van de 3 km na...brand brand brand...hè alechte timing). Daarna even ervaren hoe het is om je in een volledige brandweer uitrusting te helpen. Voor de avond briefing nog even de sportschool in gedoken.

9 February 2018

Weer een prima dagje vandaag. Was even aftasten bij de Technische Dienst, want ze waren wat stug. Uiteindelijk een super leuke rondleiding gehad en alles van de voortstuwing gezien. Daarna meteen maar de bakker gegaan om sauzijsenbroodjes te maken. Hij wilde dat graag maken maar in zijn eentje voor 200 man ging dat niet dus heb ik met nog 2 andere geholpen. Erg gezellig. Voor de verandering weer eens vroeg naar bed😄 Wel met een extra reden want de klok gaat vannacht een uurtje vooruit dus dat is een uurtje minder slapen.
Vaste prik na het ontbijt even wakker worden, dagboekje bijwerken en genieten van het uitzicht. Het is dan wel al 3 dagen hetzelfde uitzicht, ik blijf het mooi vinden. We komen steeds dichter in de buurt van de Botnische golf en het wordt steeds een stuk eerder licht. Het bovenste deel van de Botnische golf is dicht gevroren en er is daarom ook kans op los drijvende ijsschotsen. Een behoorlijk uitdagend stuk dus voor het team op de brug.

8 February 2018

Vandaag was onze laatste dag bij de Logistieke Dienst. Om 07.30 begonnen we bij de bakkerij. Dat was sowieso het leukste om te doen tot nu toe! We zijn met brood bezig geweest, we hebben brownies versierd en cake gebakken voor morgen bij de koffie. Ook echt een aardige man en we mogen als we tijd hebben zo vaak komen helpen als we willen. Na de lunch zijn we langs de bottelier geweest die ons alles heeft verteld over het bestellen en beheren van al het voedsel aan boord. Tot slot hebben we de wasser geholpen met theedoeken opvouwen en even een praatje gemaakt. 'S avonda mogen we nu in het verblijf van de onderofficieren chillen (de dagen er voor bij de matrozen). Mooi ruimte en gisteren met een groepje voetbal gekeken. Wel weer lekker vroeg naar bed, want zo veel hebben we 's avonds niet te doen en het is wel lekker om uitgerust wakker te worden.

7 February 2018

De tweede helft van de dag in de kombuis meegelopen. We hoefden alleen snacks voor de avondmaaltijd te frituren dus we hebben alvast 70 kilo aardappels voor morgen gesneden...😄 Toen we bijna klaar waren met schoonmaken zeiden de matrozen dat we snel naar boven moesten want we gingen onder een hele grote brug door...oké...wij naar boven speren, was het dezelfde brug waar we vorige week met ZPR onder door gingen. Voelde bijna vertrouwd om weer terug te zijn 🤣 Maar het blijft een heel indrukwekkende brug! En al helemaal omdat er met Karel niet heel veel ruimte is tussen de brug en de top van de mast.
Vandaag begonnen bij de hofmeesters en het eetverblijf aan kant gehouden en helpen met het klaarzetten van de middagmaaltijd. Woensdag = blauwe hap en dat was veeel eten. Cool om te zien hoe er op een mega bakplaat voor 200 man nasi wordt gemaakt. En het was ook nog erg lekker!
Heerlijk lang geslapen en wakker worden met dit ontbijt is prima te doen! Kijken wat vandaag gaat brengen. En hoe veel trappen we vandaag weer gaan lopen...van m'n hut naar de eetruimte is het in ieder geval 75 treden😥

6 February 2018

Vandaag lekker gebabbeld met een paar matrozen van de logistieke dienst. Erg leuk om hun verhalen te horen en hoe enthousiast ze zijn. Zelf niet heel veel uitgevoerd maar dat is ook wel eens lekker. Aan het einde van de middag nog lekker een filmpje gekeken en daarna lekker vroeg naar bed met een boek. (Eerst nog even met de bureaustoel gespeeld)
We hoorden net over de scheepsomroep dat het op dit moment rond het vriespunt is en dat het -20 is op de plek waar we uiteindelijk naar toe gaan😅☃️ Maar dat overleven we wel want vet kweken gaat hier prima!
Hele toffe ochtend gehad. We hebben een babbeltje gemaakt bij de ziekenboeg en mochten daarna bij het rassen kijken. We gingen 2 schepen tegelijkertijd voorzien van brandstof. Een fregat uit Canada en een uit Denemarken. Heel gaaf om dat zo dichtbij te zien!

5 February 2018

'S Avonds nog even op de kamer gekletst totdat we hoorden over de speaker of degene die de deur op dek F had opengemaakt zich wilde melden. We voelden daarom al aankomen dat er een buddycheck aan ging komen...en jawel toen hoorden we "buddycheck buddycheck buddycheck". Ik had m'n pyjama aan dus als een malle me omgekleed en naar beneden gehobbeld. Was wel lachen om een keer mee te maken.
Eerste dag aan boord van de Karel doorman. Wat een joekel van een schip. We zijn heel vriendelijk ontvangen en vragen konden we aan iedereen stellen. We hadden eerst wat algemene praatjes en de roze koek bij de koffie kon ik niet laten staan. De centrale ruimte is namelijk op dek G en we slapen op B dus we moeten moker veel trappen op de hele tijd. Na de lunch moesten we een ronde door het schip lopen om alle veiligheidsmiddelen te bekijken. Tussendoor hadden we ook een buddycheck oefening en een verlaatrol oefening. Kregen we ook nog even instructie over het overlevingspak. We mochten ook nog even op de brug kijken en het was wel leuk om herkenbare dingen van vorige week voor het eggie te zien. Het glas in de brug was ook cool dat je gewoon 30 meter naar beneden kon kijken.

4 February 2018

Jaja 1 dagje uitrusten en morgen alweer op reis. Van het kleinste schip naar het grootste! Het wordt als het goed is een stuk minder intensief dan ZPR en daar ben ik ook wel aan toe😄.