Netherlands, South Africa · 34 Days · 22 Moments · February 2017

Reisblog van Rosanne & Carolien


9 March 2017

Bedankt voor het lezen van ons blog! Wij vonden het fijn om de mooiste ervaring van ons leven op deze manier wat met jullie te delen. Leuk om jullie belangstelling te ervaren. Het is helaas tijd geworden om onze studie in Nederland weer op te pakken, maar wij zijn dankbaar en blij dat wij dit geweldige avontuur mochten doen.

8 March 2017

De laatste dag in Zuid-Afrika hebben wij nog wat Afrikaanse lekkernijen gehaald bij een bakkertje met de naam: 'Not bread alone'. Aan de naam is te herkennen dat het een christelijke bakkerij is, omdat het een halve bijbeltekst is. Niets lag gekoeld en overaf hingen vliegennetten omheen. Het vrouwtje legde ons uitgebreid uit wat er Afrikaans is en waarom. Erg leuk om mee te maken. Toen wij vertrokken naar het vliegveld werd onze huurauto binnen 5 min. Goedgekeurd. Dat ging erg snel gelukkig. Toen wij door de douane waren, viel plots alle verlichting uit van winkels en restaurants. Tja, dan schrik je wel een beetje. Gelukkig deed alles het weer na een half uurtje. Het was vermoedelijk een stroomstoring. De lange nachtvlucht naar Parijs kon beginnen. Om 4 uur 's nachts kregen wij een stevig ontbijt met warme pannekoeken! Wie wil dat nou niet; Heerlijk! :) Alles is goed gegaan. Zelfs de Biltong die Caro meesmokkelde is aangekomen in Nederland (dat officieel verboden is) Hoera!

6 March 2017

Vandaag hebben een soort roadtrip gekregen van onze Afrikaanse papa, waar wij eerder ook al mee op stap zijn geweest. Onderweg ontdekten wij het Afrikaanse platteland (highland; omdat het 3000 meter boven zeelevel is). Wij zagen een paar keer een herder met wat schapen en koeien lopen. De herder heeft grote doeken om zich heen tegen de hitte en heeft een staf in zijn hand. Het lijkt wel een plaatje uit een kinderbijbel. Wij gingen naar Parys. Daar heeft onze Afrikaanse papa zijn 2e huis/vakantiewoning. Het dorpje Parys gaf ons even het gevoel alsof we in Amerika waren. Grote villa's met prachtig witte veranda's etc. Op de terugreis hebben wij nog wat thee gedronken met onze Afrikaanse mama erbij. Ze hebben de afgelopen tijd veel voor ons betekend. Toen wij aan het einde van de middag thuiskwamen, ontdekten wij een nieuwe diertje op ons terras. Een grote rups met stekeltjes. We beginnen steeds mee te wennen aan de vreemde dieren die in Nederland niet tegen komt.

4 March 2017

Wat was het een heerlijke dag gisteren. Wij zijn naar Neighbourgoods Market geweest in het centrum van Johannesburg. Toen we een kraampje zagen met kokosnoten wilde we als Expeditie Robinsonfans ook eens uit een kokosnoot drinken, haha :) s' Middags zijn wij naar een Afrikaanse kapper geweest om een paar Afrikaanse vlechtjes te laten zetten. Hopenlijk blijven ze een paar weken zitten ๐Ÿ˜Š. Toen wij verder een souvenirwinkeltje bezochten, leek het niet echt een grote winkel. Toen wij een trap naar beneden zagen, kwamen we in een groot ondergrondse Afrikaanse markt waar elke verkoper zo'n 1 of max. 2 vierkante meter aan souvenirs verkocht. Van beeldjes naar opscheplepers, bakjes en armbandjes. Fantastisch om te zien hoe elke verkoper zijn uiterste best doet zijn spullen 'aan te smeren'. Voor het eerst begonnen wij met onderhandelen. Dat was fantastisch om te doen. Je krijgt het hier met gemak voor de helft van het geld mee. Het was erg leuk om eens mee te maken.

3 March 2017

Gisteren zijn we naar het attractiepark geweest van Gold Reef City. Dit is een verlaten goudmijndorp dat om is gebouwd als attractiepark. De oude huisjes staan tussen de attracties en zijn te bezichtigen. Het is echt een prachtig park. De beveiliging bij dit soort parken is goed geregeld. Met als bij musea en andere parken moeten wij entreebandjes om doen, worden onze tassen gecontroleerd en worden we soms gefouilleerd. Vandaag hebben wij een studiedag gehad en verder niet veel bijzonders gedaan. Morgen willen wij naar een gallery gaan. 's Middags gaan we naar een afrikaanse markt.

1 March 2017

Wij zijn op safari geweest! De tocht duurde 2,5 uur. We hebben veel dieren van dichtbij kunnen zien. Het was fantastisch. We hebben van elk moment genoten. We konden alleen maar "wauw" zeggen :) Aan het einde hebben wij nog leeuwenwelpjes geknuffeld. Dat was zo schattig! Het lijken net hondjes of knuffelbeertjes. De reis naar het safaripark was lang, maar onwijs gaaf. Roos wilde een boek gaan lezen in de auto, maar heeft alleen maar genoten van het prachtige uitzicht. Caro vindt het geweldig om te rijden. Heuvel op, heuvel af... het landschap veranderde naarmate wij het park naderden. Het gras werd geler (droger) en het zand werd roder. Het was echt een steppelandschap. Op de terugweg schrokken we ineens dat de tank bijna leeg was. We waren gelukkig net optijd bij een tankstation. Een lange dag, maar we zouden het zo weer doen.

28 February 2017

Vandaag hadden we niks op de planning staan. De studiewerkzaamheden gaan helaas ook door. Met ijsklontjes, zonnebril en zonnebrandcreme hebben wij toch nog veel voor onze studie kunnen doen. Op naar morgen... Safari! :)

27 February 2017

Maandag zouden we naar Gold Reef City gaan, samen met de man van een docent van de school (waar wij eerder thee hebben gedronken). Het was een lange rit. Bij elk stoplicht staan er verkopers en/of moeders met een kind. De man die ons meenam is een dominee van een kerk hier in de omgeving. Hij is een fan van Nederland Zingt en het Urker Mannenkoor, haha ;) Bij elk stoplicht deed hij tot onze verbazing zijn raam open. Hij maakte een kort praatje en gaf ze een evangelisatieboekje. Het is indrukwekkend om te merken hoe dankbaar mensen hiermee zijn. Toen wij aankwamen, bleken de goudmijnen helaas gesloten te zijn. Wij zijn toen naar het Apartheidsmuseum gegaan, waar wij de verschillen tussen blanken en niet-blanken hebben ervaren. De verschillen zijn ook zichtbaar in onze wijk. De grote villa's met dikke muren en prikkeldraad zijn van de blanken. De schoonmakers, tuin- & vuilnismannen zijn donkere mensen. Ze zijn vaak erg dankbaar, omdat er ook veel armoede is.

26 February 2017

Gisteren zijn we naar een soort halleluja handjeklapkerk geweest. Het was een typisch afrikaanse kerk. Ik vermoed dat er wel meer dan 1000 mensen waren. Alles was erg goed georganiseerd (tot onze verbazing). Het is best apart om te merken dat ze qua inhoud ong. hetzelfde geloven, maar het heel anders uiten dan wij gewend zijn. Het was erg gaaf om dit mee te maken. Het leek een beetje op de EO-jongerendag in het klein. De wijk waarin de kerk stond is verschikkelijk. Er is veel armoede. Nelson Mandela woonde ook in Soweto. Wij kwamen langs de straat waar hij woonde. Wij hebben nog even in zijn huis gekeken. Het is bijzonder hoe klein en eenvoudig hij leefde. Verder kwamen wij onderweg nog langs de beroemde 'Orlando Towers'. Dit is een oude kerncentrale die helemaal beschilderd is in Afrikaanse stijl. 's Middags, toen het erg warm was, aten wij mee met onze gastheer. Uiteraard was dit een typische 'braai'. 's Avonds zijn wij naar de Ger. Gem. in Randburg geweest.

25 February 2017

Soms heb zo'n dag dat je niks gepland hebt, en toch veel beleeft. Na een paar dagen regen was het vanmorgen heerlijk weer. We konden in ons nieuwe tuintje zitten en heerlijk relaxen :) Voordat we het doorhadden waren we natuurlijk verbrand. Toen wij gisteren in ons nieuwe studiootje kwamen, stonden er al veel dingetjes klaar zoals koffie, thee, koekjes, shampoo etc. We hebben vanmorgen heerlijke cappuccino gemaakt. Vanmiddag kwam de regen met bakken uit de lucht. We wilden nog even wat boodschappen doen bij een winkelcentrum verderop. Wegen veranderen hier in onherkenbare wegen, vol rode modder, flink overstromende putten en overal water. Regen of geen regen, Afrikanen lopen op blote voeten, met zakken of manden op hun hoofd gewoon langs drukke wegen. We staan er eigenlijk niet meer versteld van. Morgen gaan wij met een bekende naar een 'black-people church' in Soweto (Johannesburg). We zijn erg benieuwd.

24 February 2017

De afgelopen dagen zijn wat drukker geweest. Gisteren was onze laatste dag op de school. Roos heeft nog een blokuur Engels gegeven en samen hebben wij nog wat interviews afgenomen bij leerlingen en een docent. In de personeelskamer kwam er nog een mevrouw naar ons toe met haar plakboek. Ze wilde haar Nederlandse foto's van jaren geleden met ons delen. Erg lief dat ze dit aan ons liet zien. Vandaag gaan wij 'verhuizen' naar een studio in Randburg. Het voelt gek om onze spullen weer in te pakken, maar we zien er ook naar uit om de omgeving, cultuur en natuur van Zuid-Afrika te ontdekken. We zijn blij en dankbaar voor alle kansen die wij hebben gekregen op de school. De mooiste of een van de mooiste ervaringen van ons leven. Wauw!

22 February 2017

Gisteren heeft Carolien haar eerste les economie gegeven. Het verbaast haar hoe hoog het niveau is van economie bij 15/16 jarigen. We hadden gisteren voor de tweede keer een presentatie over Nederland gehouden. Leerlingen vonden het geweldig om echte euro's te zien. Na de les geven ze je graag een knuffel of willen ze een selfie met je maken. Echt super leuk :) Gisteravond zijn wij met onze begeleidster en haar vriend naar een typisch Afrikaans restaurant geweest. Een aantal leerlingen werkte daar die avond in de bediening voor een goed doel. Vandaag heeft Caro weer een blokuur economie gegeven en heeft Roos haar lessen Engels voor morgen voorbereid. Wij horen op een stagedag erg vaak: "Hello mem!" Respect is erg belangrijk op deze school. Veel mensen komen uit verschillende culturen met andere achtergronden, talen en geloofsopvattingen. Het is ook nodig om elkaar allemaal te respecteren en dat gebeurt ook. Pesten komt hierdoor veel minder vaak voor dan in Nederland.

20 February 2017

Ondanks de vele heftige regenbuien hebben wij een super fijne dag gehad. Er was een onthulling in het schooltheater. Het was prachtig om het leerlingenkoor te horen. Ze zongen bekende liederen zoals Hoe groot zijt gij en De Heer is mijn herder. Roos heeft voor het eerst lesgegeven. Ze vond het fantastisch om te doen. Wij hebben ook nog een presentatie over Nederland gegeven. Leerlingen zijn hier super respectvol tegenover docenten. Dropjes vinden ze maar een erg vreemde smaak hebben, maar ze hebben het allemaal geprobeerd. Na schooltijd gingen we bij de lerares Art theedrinken. We zijn er wel 3 uur geweest. Ze had zelfs pannenkoeken voor ons gebakken! Haar man is dominee. Het is bijzonder om met christenen hier te praten over het geloof. Ze denken hetzelfden over bepaalde etische kwesties zoals abortus e.d. Ze vond het mooi om een stukje over Mars voor het leven te zien.
Gisteren zijn we naar een Nederlands/Zuid-Afrikaanse kerkdienst geweest in Randburg (vlakbij Johannesburg). Dominee Blok uit Nederland ging voor. Het was fijn om weer even Nederlands te horen. Smiddags aten wij mee met onze gastheren waar wij wonen. Ze hadden vrienden uitgenodigd. Iedereen had zelf wat gemaakt. Het leek ons een leuk idee om iets typisch Nederlands te maken. Wij hebben stroopwafelcupcakes gebakken. Ze vonden het heerlijk! Smiddags moesten we voor het eerst zonnebrandcreme opdoen. De zon scheen fel en het was heerlijk weer.

18 February 2017

Na een paar dagen heel vroeg uit bed te zijn gegaan, hebben we vandaag heerlijk uitgeslapen. 's Middags zijn we naar vrienden van de ouders van Roos gegaan. We hebben daar weer lekker gegeten en het was ontzettend gezellig. Terwijl wij daar waren, werd aan ons gevraagd of wij mee wilden naar een krottenwijk om de schoonmaakster daar af te zetten. Dit was heel indrukwekkend om te zien. Kleine huisjes, arme mensen, kleine kinderen die in viezigheid en armoede leven. Het was heel moeilijk om daar rond te lopen met het besef dat je niks kan doen om te helpen. We waren ontdaan en het is zeker een eye-opener! Laten we dankbaar zijn voor alles wat wij hebben!

17 February 2017

Toen wij vanmorgen om 6.45 de school binnen kwamen, vertelde onze begeleider dat hij een verrassing voor ons had bij de lunch. Een Zuid-Afrikaanse delicatesse: Biltong. Een soort droge worst. Hij vertelde met veel trots over speciale afrikaanse tradities. Overal waar wij lopen vragen leerlingen aan ons of wij Nederlands willen praten ze vinden het een fantastische taal omdat sommige woorden in hun taal hetzelfde zijn. De meiden op de foto zijn 16 jaar. Ze vinden het geweldig om op de foto te gaan. Repetities worden afgenomen in 2 talen en geprojecteerd op het scherm. Verder hebben wij informatie gekregen over de lessen die wij volgende week gaan geven. Verder hebben wij vanavond een typisch Zuid-Afrikaanse maaltijd gegeten met onze gastheren: Braai. Jaja, met kamelenvlees. Heerlijk!

16 February 2017

Vandaag was het zover. Onze eerste stagedag op een Zuid-Afrikaanse school. Toen wij vanmorgen de school binnen kwamen, werden wij op een super leuke manier ontvangen: "Give me a hug, you're very welcome!" Wauw, hier gaan we ons wel thuisvoelen. We kregen een persoonlijke begeleidster en model mocht zijn en zij en haar studenten zouden haar gaan tekenen. Wat een warm welkom. Letterlijk & figuurlijk, want ja, alles (buiten de lokalen) gebeurt in de brandende zon. We hebben nu al zin in morgen!

15 February 2017

Na een lange vlucht zijn we aangekomen in Jo'burg. En phoe, wat is het hier benauwd! We moesten wel even wennen aan mensen die je ongevraagd overal hulp aanbieden om daar geld mee te verdienen. We gaan er gelukkig niet op in. Veel dingen zijn niet te vergelijk met europese landen. Het is duidelijk dat wij de klok hebben en zij de tijd. Na een tijdje wachten op onze huurauto, begon Carolien te rijden. Het is even wennen om links te rijden. We dachten dat het niet makkelijk zou zijn om hier als tourist te rijden. Het viel ons reuze mee. We zijn op dit moment in Roodepoort (voorstad van Johannesburg). Wij hebben hier een kamer voor ade eerste anderhalve week. Morgen (woensdag) hebben wij nog een dag 'vrij' waarin we o.a. de omgeving kunnen verkennen. Donderdag starten wij om 7 uur op de school in Roodepoort.

14 February 2017

Klaar voor vertrek! Goodbye Nederland. Om 10.15 vertrekken wij naar Johannesburg. Na een vlucht van ca. 12 uur hopen wij daar aan te komen.

13 February 2017

Terwijl er hier in Nederland nog sneeuw ligt, pakken wij onze spullen. Gek idee dat we over 2 dagen in het zonnetje lopen met een T-shirt, slippers en zonnebrandcrรจme. ๐ŸŒž

3 February 2017

Aftellen tot 14 februari! We hebben er zin in :)
14 februari hopen wij te vertrekken naar Zuid-Afrika (Johannesburg) om daar o.a. les te geven op een Engelstalige school. Het is ons doel (indien mogelijk) elke dag deze blog bij te werken met een kort verslagje en/of enkele foto's. Alvast veel leesplezier! Groetjes, Roos en Caro