Europe, Asia · 133 Days · 94 Moments · January 2019

15 May 2019

Nu har det gått lite mer än en vecka sedan vi kom hem till Sverige. Nöjda med resan skrev vi ner det (en av de saker) vi tyckt varit bäst i varje land! 1. Kina C: muren M: kulturen W: Sichuan opera 2. Vietnam Alla: Sapa (och fresh springrolls) 3. Kambodja Alla: maten (och Koh Rong) 4. Thailand C: floating market M: sticky waterfalls W: Saranomparken i Bangkok 5. Malaysia C: maten i Georgetown & Cameron Highlands M: Georgetown eller Cameron Highlands W: Jordgubbar i Cameron Highlands 6. Singapore C: Botanical gardens M & W: Artscience museum 7. Indonesien C: risfält i Ubud M: vattensport (surfing & snorkling) W: Komodoutflykten 8. Sydkorea C: Hanok village & utgången M: stämningen/atmosfären W: maten 9. Japan C: maten M: hot springs W: karaoke

5 May 2019

Matinlägg: vi åt såklart massa sushi i Japan, i princip ett mål sushi om dagen. Första kvällen blev det rullbandssushi, där det man beställde kom ut på små tåg till bordet. Vi åt även en del ramen/nudelsoppa och tempura, dvs friterade olika saker, mest grönsaker och räkor. En stor favorit blev också onigiri, dvs risbollar/trianglar med olika sorters fyllning (ej på bild). Vi testade lite ”street food” två gånger, i en food hall under tunnelbanan. Där åt vi någon form av friterade bollar med bl a räkor i (bild 5), kroketter med potatis- och majsfyllning & en red bean bun (bild 6), takoyaki, som är bollar med bläckfisk och grönlök och sås (bild 7) som luktade lite skumt... vi testade även två efterrätter: mochi, som hade gummikonsistens, och en ”fiskvåffla” med fyllning i, liknande den vi åt i Korea. Vi vågade oss även på att köpa hem lite godis en kväll, bl a dessa torkade sjögräsbitar med wasabi. De smakade sådär...
Våra två sista dagar (på hela resan !) åkte vi till Sibuya och Harajuku. Vi gick i den korsning som har ryktet att vara världens busiest crossing (bild 5) och såg hachikō-statyn (hunden). Vi gick även till en Manga-konstutställning som Diesel hade (bild 3). Vi shoppade en del, bl a på den välkända gatan Takeshita. Ena eftermiddagen gick vi på kattkafé, vilket var mysigt trots att katterna mest var intresserade av de som gav dem godis (inte vi)... Vi sjöng även karaoke i en karaoke-box! Bland låtarna hittade vi bl a ABBA, Zara Larsson och Avicii😉😎 Det blev två bra sista dagar i Tokyo innan vi åkte hem till Sverige igen.

3 May 2019

Vår tredje dag åkte vi hit! Vi tog tunnelbana till tågstationen, åkte tåg, bytte tåg, bytte igen, åkte ”bergbana” och åkte cable car för att komma hit. Eftersom det var byte av kejsare i Japan var det national holiday och alla japaner var lediga, och passade därför såklart på att semestra i sitt vackra land. Det var otroliga köer och resan till denna punkt hade tagit i princip 7 timmar... Egentligen skulle vi åka ännu längre för att komma till en sjö närmare mount Fuji, men lite besvikna bestämde vi oss för att åka ner igen och ta oss till en Onsen, dvs varm källa. Vi åkte till Tenzan onsen. Vi fick förklarat för oss hur det hela gick till, men blev ändå osäkra när vi kom till duschrummet och såg att man skulle sittande små plastpallar och duscha. Men efter att ha kikat lite på hur andra gjorde tror vi att vi klarade oss rätt bra, förutom att vi förmodligen använde balsamet som tvål... Det var i alla fall jättehärligt att bada i källan. Tyvärr förbjudet att ta kort då man badar naken.

1 May 2019

Tokyo! Resans sista stopp! Här bodde vi på ett nästan kapsyl-hostel som var väldigt bra, ett av de bästa boendena på resan. Första dagen åkte vi till Ueno park (bild 2-3) och Asakusa. I Asakusa gick vi till templet/shrinen, dock började det spöregna så vi gick snabbt vidare till shopping/restauranggatan som låg under tak. Vi tittade i lite affärer och försökte sedan hitta någonstans att äta middag, men bestämde oss till sist för att köpa med oss sushi från en matbutik hem. Nästa dag tog vi oss till Shinjuku. Det var mycket finare väder och även denna dag började vi i en park, efter ett kort stopp vid Tokyo tower (bild 7). Här hängde vi ett tag, spelade lite kort och åt glass innan vi gick vidare. På eftermiddagen tittade vi på Tokyo metropolitan government building. Tanken var att vi skulle åka upp och titta på staden, men efter att ha sett den galet långa kön hoppade vi över det.

30 April 2019

Matinlägg: i Korea åt vi nudelsoppa/ramen flertalet gånger, men det gjorde inget då det var väldigt gott. Vi åt även kimchi och "koreansk pannkaka"(bild 3). Sista kvällen testade vi även en del street food. Det ni ser på bilderna är en lång mjukglass, någon form av risrullar med grönsaker, räkor med smält ost på, en red bean waffle (som vi åt i Japan också) och jordgubbar!

29 April 2019

Dagen efter detta var vi i Gangnam (ja, samma gangnam som i låten). Vi tittade inte på något speciellt, utan kände in atmosfären, letade länge efter en toalett och fikade. Sista dagen tog vi oss till Hanok village, en väldigt gammal stadsdel där vi tittade på fina små hus och Gyengbokgung Palace. Vi tog även en bild tillsammans med djuret för vårt år: kaninen. Efter detta åkte vi vidare till Myeongdong där vi gick i lite butiker och sedan åt supergod street food till middag, men maten kommer i ett annat inlägg! Sista bilden är från klubben Fountain som vi gick till första kvällen. Det var i princip den enda klubben med bra musik... nackdelen var att det var OTROLIGT mycket folk, stundtals gick det knappt att röra sig. Här dansade vi med en tjej som var lagom oklar och blev erbjudna ännu mer oklara små paket inslagna i aluminium...(som vi tackade nej till)

27 April 2019

Efter Indonesien åkte vi till Seoul i Sydkorea! Första dagen åkte vi till Hongdae. Vi gick omkring på de fina gatorna, njöt av atmosfären och fikade på detta artsy café som vi hittat på instagram. I området fanns en massa små söta butiker där vi bl a hittade dessa strumpor. Vi kikade även in en kort stund på ett universitet som vi åt lunch vid👍

24 April 2019

Andra dagen i Labuan Bajo tog vi en day tour till Komodo. Först stannade vi vid Padar, en ö med utsikt över tre stränder. Vandringen upp var galet varm men utsikten gjorde det värt det! Sedan stannade vi vid en rosa strand där vi badade och snorklade lite innan vi fortsatte båtfärden mot Komodo Island. Där fick vi instruktioner av en guide och fick sedan gå runt i parken på jakt efter komodovaraner. Totalt såg vi 5 stycken. De största kan väga 100kg och springa 20km/timmen. Varanerna har gift i sina bett, guiden berättade att tre personer dött på ön och det kändes lite obehagligt ibland när bestarna började gå mot oss och guiderna ropade at alla skulle backa... Men vi överlevde! Sista stoppet på touren var ett snorklingsställe. Vi visste inte riktigt vad vi skulle se, men plötsligt ropade guiden "jump or you will miss the chance!" Vi hoppade och tittade ner, och såg flera stycken stora rockor! Hela utflykten var väldigt rolig och häftig, och lite spännande till och från.

23 April 2019

Efter Gili tog vi farväl av Lisa och Kajsa och åkte vidare till Labuan Bajo, sista stoppet i Indonesien. Första dagen tog vi oss till två grottor: först en som kallades "Mirror cave" där man skulle kunna se stenar som glittrade och en sköldpaddsfossil. Tyvärr kände vår guide inte riktigt till grottan så vi såg inte riktigt något av det... när vi kom ut igen mötte vi en annan guide som visade mobilbilder på fossilen, så vi kan väl säga att vi ungefär såg den... Nästa grotta var häftigare. Vi fick åka båt en bit för att komma dit och sedan klättra ner i hålet. Där inne fanns kristallklart vatten som man kunde bada i. Riktigt fint!

21 April 2019

Sista dagen på Gili Trawangan, som var Claras tjugoårsdag, åkte vi på en snorkeltur! Vi började vid en skeppsvrak och fortsatte sedan mot de kända undervattensstatyerna utanför Gili Meno. Det var väldigt strömt vid statyerna och om man inte var uppmärksam flöt man iväg! Tredje stoppet var "turtle point" där vi fick se några stycken riktigt stora sköldpaddor! Guiden lånade kameran och simmade ned till dem & efter dem, det är de bilderna ni ser här. Förutom detta såg vi massa häftiga fiskar och fina rev, bl a clownfiskar och andra "hitta Nemo"-fiskar. Clara och Lisa fortsatte även till två andra stopp, bl a en undervattensmotorcykel, medan de andra käkade lunch. Väldigt häftig dag! 😄

19 April 2019

Nästa stopp på resan var ön Gili Trawangan! Här hängde vi på stranden, solade och badade i det klarblå vattnet. En dag tog vi en surflektion, vilket var ansträngande men väldigt roligt. Vi lyckades åtminstone komma upp och mer eller mindre stå upp några gånger var! Efter två utmattande timmar cyklade vi till en strand på andra sidan ön (ön är liten, det tar ca 2h att cykla runt hela) och hängde där resten av eftermiddagen. När vattnet sjönk undan kom det fram massa korall, små krabbor och sjöstjärnor som vi tittade på. Vi hittade även en av de kända gungorna i vattnet där vi tog lite bilder (och blev bitna på smalbenen av fiskarna när vi försökte ta oss till gungorna?!).

17 April 2019

Andra dagen på norra Bali började vi med en riktigt god frukost på vår altan! Vi lyxade till det med avocadomackor, jordgubbar i gröten och mango! Sedan åkte vi till Singsing waterfall. Helt ensamma vid fallet njöt vi av det kalla vattnet, tog massa fina bilder och försökte hålla koll på vår saker så att aporna inte skulle komma för nära... Efter detta åkte vi vidare till Air Banjar hot springs där vi badade i varmt vatten. Tyvärr hade det nog varit skönare om det inte varit så varmt i luften, men det var härligt ändå!

16 April 2019

Nästa dag tog vi oss till norra Bali, närmare sagt kuststaden Lovina, tillsammans med Lisa & Kajsa. Vi hyrde ett airbnb som var väldigt bra, förutom att det var varmt. Första morgonen tog vi oss ut på havet i en liten båt för att titta på delfiner. Efter mycket körande fram och tillbaka såg vi till sist några ryggfenor i vattnet. Tyvärr jagades delfinerna av båtförarna (vi var inte direkt den enda båten där) vilket gjorde upplevelsen lite jobbig (med tanke på delfinerna). I hamnen såg vi även tre pyttesmå & supersöta hundvalpar! Efter detta åkte vi till Pura Ulun Danu Bratan (bild 4-8) vilket var väldigt fint! Efter det var tanken att åka till en marknad och ett vattenfall, men då det började spöregna åkte vi istället tillbaka till boendet 😕

14 April 2019

Andra dagen i Ubud tog vi oss till några risfält. Vi promenerade på små stigar mellan husen och fälten, gick längs en liten bäck (som bevattnar fälten), såg massa lokala invånare som arbetade och hamnade till sist vid ett väldigt fint hotell där vi lånade toaletten. På kvällen åt vi vegansk buffé tillsammans med de två figurer som vi träffade en dag i Canggu, och som vi skulle spendera nästkommande vecka tillsammans med.

13 April 2019

Hej! Sorry not sorry för att vi är så inaktiva, men vi är ju faktiskt på semester (även om det inte alltid känns som det med alla "måsten", tidiga morgnar och allt planerande...). Efter Canggu åkte vi i alla fall till Ubud! Vi bodde på ett mysigt hostel med stora rum och några söta katter. Första dagen åkte vi till tre ställen: Tibumana waterfall (bild 1-3), Goa Gajah elephant cave (bild 4-6) och Saraswati water palace (bild 7-8). Alla tre platser var väldigt vackra! Vattenfallet kändes kallt till en början, men vi vande oss snabbt och tyckte snarare det var skönt att bli lite nerkylda...😎

9 April 2019

Nästa stopp var alltså Bali! Första dagarna spenderade vi i Canggu, där vi solade och badade. Vi överraskades av de höga vågorna redan vid första doppet... Vi åkte till Greenbowl beach en dag, där vi satt inne i en liten grotta för att vågorna inte skulle nå oss. När tidvattnet kom senare under dagen började vågorna dock komma högre och högre upp, så till sist (efter att ett par skor nästan blivit tagna av vågorna) bestämde vi oss för att fly. Sista dagen träffade vi två bekanta ansikten, som vi ska träffa igen snart!

7 April 2019

Natten efter det åkte vi till vulkanen/berget Bromo. Först stannade vi för att titta på soluppgången, och trötta som vi var hade vi inte tänkt på att det kunde vara kallt på berget (på natten). I shorts och regnjacka stod vi och frös, knaprade på kex och väntade på solen. Till sist kom den, bakom ett moln av grå aska... kanske inte den finaste eller mest spektakulära soluppgång vi sett, men nåja, vidare till nästa stopp. Det var nämligen "sandsjön", dvs ett hav av aska bredvid kratern. Kratern i sig var avstängd pga säkerhetsskäl, det kom ett konstant askmoln ur den. Det var häftigt att vandra omkring på vulkanen, trots att vi blev gråa i ansiktet och hårbotten och överallt. Efter detta fick vi frukost på ett litet café och åkte sedan hem för att duscha och sova. På båda stoppen på touren blev vi mer eller mindre trakasserade av folk som ville ta bilder med oss. Vissa tog fram (politiska?) flaggor på bilderna och andra förföljde oss för att ta kort medan vi gick omkring...

6 April 2019

Matinlägg: Indonesien har hittills bjudit på en del bra mat! I Probolinggo åt vi (två gånger) nudlar med sås på svarta bönor med tofu, vilket var väldigt gott (och är varför vi åt där två kvällar i rad). Vi har även testat rätten Gado gado, som är olika grönsaker (beroende på var man äter det), groddar och jordnötssås. Också en omtyckt rätt! Sedan har vi även ätit en del curry, en spagetti med tomatsås, och tonfisk med avocado- och limesås! 😋👍

5 April 2019

Long time no see! Vi lämnade Singapore den 4e april och flög till Jakarta, Indonesiens huvudstad. Efter ett omtumlande välkomnande med massa tåg, hjälp att hitta hostlet av en okänd man och grab-food (utkörning av mat) till middag efter att den okände mannen sa att det var "lots of crimes" i området vi bodde bokade vi snabbt en flygbiljett till Surabaya. Därifrån tog vi sedan en hemsk buss till Probolinggo, där vår Indonesien-resa började "på riktigt". Första dagen åkte vi till vattenfallet Coban Sewu. Väldigt häftigt! Tyvärr regnade det, vilket gjorde stigen ner till själva vattnet alldeles lerig och vi vågade inte gå ner, med risk för att ramla och inte komma upp igen. Men fint var det!

3 April 2019

Vår andra dag i Singapore började vi på ArtScience museum! Vi såg en utställning med ljus & ljud, där vi bland annat fick rita teckningar som vi scannade in så de blev "levande" på skärmar. Väldigt häftigt museum! Efter detta gick vi till Gardens by the bay och såg de stora "träden". På eftermiddagen promenerade vi runt bland skyskraporna, tittade på Merlion (tyvärr var den stora fontänen under renovering, så vi kunde bara se den lilla). På kvällen åt vi middag vid vattnet, såg solnedgången och en ljusshow. Singapore gav ett bra intryck på oss, trots sina höga priser...

2 April 2019

Hej igen! Efter Kuala Lumpur bar det av mot Singapore! Bussresan tog ca 4 timmar längre än den skulle och när vi till sist kom fram var hostlet vi bokat överfullt... det slutade med att vi fick sova en natt i köket (sista bilden), där vi senare upptäckte att det fanns en kackerlacka. Efter en natts halvbra sömn tog vi oss till Botanical Gardens. Det var väldigt fint, vi såg blommor, fjärilar, fåglar och (stoora) ödlor. På eftermiddagen tittade vi på det kända hotellet/byggnaden och gick sedan till Clarks quay. Pga höga priser blev middagen dock inte där😅

1 April 2019

Mat-ish-inlägg: igår åkte vi till köpcentret 1 Utama. Vi handlade lite och tog oss på kvällen till Ikea för att äta lax med potatismos. Vi fick också en ballong av en reklam-snubbe, som hade blivit väldigt mycket mindre över natten. På Jalan alor testade vi även durian (frukten vi skrev om förut), ingen favorit... För några dagar sedan gjorde vi också en matutmaning: vi valde varsin färg som vi bara fick äta hela dagen! Sista tre bilderna är på dessa måltider, vi tycker vi lyckades rätt bra ändå trots att det var svårare än vi trott det skulle vara. Kan ni gissa vem som pt vilken färg? 😉

28 March 2019

Kuala Lumpur! Här har vi varit i tre dagar nu. Första dagen åkte vi till Batu Caves, tittade på templen, statyerna, grottan och aporna. Andra dagen tog vi oss till centrum. Vi gick in i en moské, tittade på twin towers och parken bredvid och åt mat på matgatan Jalan Alor. Vi bodde i en airbnb-lägenhet, vilket var nice med stort kök och eget rum (och utsikten på första bilden)!
Vi tog bussen imorse vid 8.30 från vår station i Cameron Highlands. Omkring klockan 13 var vi framme i Kuala Lumpur. Vi tog lite lunch på stationen och begav oss sedan till metron för att ta oss till vårt Airbnb. Resorna gick bra & det var hyffsat lätt att hitta från metron till boendet. Dock är det en mördarbacke upp till huset, vilket vi ju inte var beredda på.. Efter att ha spenderat dagarna i Cameron highland med långbyxor och regnjackor pga regn & "kyla" så kom vi till den stekande huvudstaden & svetten bara rann.. Vi kom igenom porten till huset efter noggrann kontroll av portvakten. Dock funderade vi länge på hur vi skulle komma in i vår lägenhet.. det var nämligen ett hänglås på dörren som ingen av våra nycklar passade till.. 2 gick ner till entrén för att hämta hjälp & 1 stod kvar m väskorna. Men då sträckte en kvinna ut huvudet i lägenheten intill & frågade om vi var "svenskarna" & det var vi ju! Utsikten är amazing här dock har de regnat hela kvällen.. Vi hörs, godnatt

27 March 2019

Mat, mat, mat. Här har vi ätit, mycket. Ex mycket indiskt: daal, nån friterad lök (bild 3), roti canai (indiskt bröd) m jordgubbar, naan m jordgubbar. Våfflor m jordgubbar, scones med jordgubbssylt, jordgubbar i gröten & såklart jordgubbsté till många måltider. Om det ej framgått odlas det mycket jordgubbar här 🍓💕 Sista bilden e från middagen på en koreansk restaurang där C & W åt bimbimbap (se föregående inlägg) & M veggo ramen 😎🥢
Georgetown är också väldigt känt för sin street art, så vi tog en promenad för att titta på det! Vi lyckades även hitta en gata/tunnel med massa gatukonst i, väldigt häftigt. Här är en del av det vi såg:
Sista dagen här i Cameron Highlands! Vi gick upp samma tid idag & efter frukosten gick vi ner till vår taxichaufför vi hade bokat för dagen, dock sa han att han inte kunde köra oss till ett av två ställen vi ville till.. (förstod varför när vi såg skicket på vägen) men vi började med att åka till en té odling (bild 1 & 2) för att sedan få skjuts av en tour guide vi inte bokat för att kunna se mossy Forest. Där berättade han en massa intressant om den ev 200 milj år gamla skogen & dess invånare (dvs apor, ormar, myrkottar, insekter, köttätande växter, björnkatt (som såg ut som en utter) Tyvärr förstör många skogen genom att gå på mossan som efter det dör :( Skogen låg på ett berg som var 2000 m.ö.h. Efter skogen tog vi landrovern till fabriken där téet tillverkas & gick en 5 min kort tur där, innan vi åkte hem till stan igen. Ikväll har vi testat bimbimbap & majs té mumsig sista middag blev det här! Vi fick även spela lite spel med några personer i köpcentrumet & C fick en ballong

26 March 2019

Vi har lärt oss om blommor & bin här i Cameron Highlands, bokstavligen. Vi började gårdagen med att gå upp 6.30 för att ta lokal bussen vid 8.30 till en jordgubbsodling! Vi plockade gubbar för 30 myr/kg, fick ihop 1.1kg. Som vi åt i gröten imorse, mums🍓 Vi besökte även en ros & orkidé trädgård som var väldigt fin & färgglad🌺🥀 de hade även en svinstor & läskig kalkon som gick runt o kucklade 🦃 Vi avslutade med att åka till en honung och bi-farm. Är ni pluggsugna kan ni läsa skylten på en av bilderna🐝 Lokalbussen gick dock typ två ggr om dagen insåg vi lite sent.. (efter att ha frågat polisen) uber finns ej här och taxi var tydligen svårt att få.. Tur hade vi som hittade en chaufför som var villiga att köra hem oss! (Sista bilden är Ws första bild härifrån. Älskar det 20 gradiga vädret här. Mycket skurar & blixtrar men mysigt tycker vi😍)

23 March 2019

Hejsan! Nu var det några dagar sedan och vi har hunnit förflytta oss igen, men här kommer lite mer från Georgetown! Vår andra heldag åkte vi till Pulau Pinang National Park för att vandra till Turtle Beach. Trekken tog ca 1,5 timme och det var väldigt (!) svettigt, men fint. Väl framme vid stranden åt vi lunch: snabbnudlar (som vi värmt dagen innan) med frukt och grönsaker och vilade en stund i skuggan. Stranden heter Turtle beach för att det finns ett sköldpaddscenter där, men då det var massa skolbarn där gick vi inte dit. Tyvärr var det dessutom massa maneter i vattnet, så vi badade inte heller. På vägen tillbaka fick dock se lite vilda djur: en apa och en väldigt stor, svart ödla. Det syns inte så bra på bilden men den var säkert 30 centimeter lång, exklusive svansen! Det var en rolig dag som avslutades med en fin solnedgång under middagen

22 March 2019

Georgetown är alltså delvis känt för sin mat, vilket vi har tagit på stort allvar. Igår kväll började vi alltså på en matmarknad. Vi smakade bubble tea, som är vanligt i flera länder vi varit i, och köpte sedan dim sum och stekt ägg med tomat för gamla kinesiska tiders skull. Sedan blev det två malaysiska efterrätter: en pannkaka med banan & brunt kokossocker och rojak som var en salig blandning av frukt och sås; äpple, ananas, kokos, gurka, nötkross, chilisås och sirap. Förutom det tog vi även en rätt med nudlar och fisk, väldigt gott! Imorse började vi dagen med en god frukost, och nu under eftermiddagen tog vi en fika på ett mysigt café. Än så länge har vi inte blivit besvikna!
Vad har vi gjort här i Georgetown då? Idag började vi dagen med en guidad tur i Blue Mansion. Det är ett stort (blått) hus som byggdes av en man som kallas "Rockefeller of the East". Han var fattig när han kom till staden men byggde sedan huset, med 18 sovrum, helt efter feng shui. Huset såldes inte förrän hans sista son dog, och då köptes det av en familj som har bevarat byggnaden och nu driver hotell, restaurang och guidade turer där. Väldigt fint och intressant! På eftermiddagen gick vi till en gammal familjs offerplats. Det gav en del kinesiska throwbacks. Efteråt gick vi till coffee & chocolate museum. Vi läste lite om hur chokladen och det vita kaffet tillverkas här i Malaysia och fick sedan provsmaka lite. Detta var vår första dag här. Vi hörs!

20 March 2019

Hejsan! Nu har vi kommit till Georgetown på ön Penang i Malaysia. Vår sista heldag på Langkawi åkte vi till en annan strand på norra sidan av ön efter tips från kvinnan på vårt hostel, och vi är glada att vi gjorde det. Vi var nästan ensamma på den långa stranden! Vid ett tillfälle blev vi lite fundersamma på om det finns nudiststränder i Malaysia då det gick förbi en helt naken snubbe... På kvällen smakade vi det vi pratat om rätt länge: rolled/fried ice cream. Mycket gott! Igår sade vi hejdå till vårt mysig hostel på paradisön och tog vi färjan hit. Vi trodde den skulle ta ca en timme, men det visade sig ta närmare 4 timmar... när vi kom fram åt vi en god lunch. På kvällen började vi utforska denna mysiga stad och gick bland annat till "food paradise", mer om det i nästa inlägg!

18 March 2019

Några bilder från vårt boende. Soluna Guest house 🏡🌳🐮🐈

16 March 2019

Hej! Hoppas ni saknat oss! I förrgår tog vi flyget från Bangkok till Kuala Lumpur och från Kuala Lumpur till Langkawi. Här har vi spenderat hela gårdagen och idag. Langkawi är en ögrupp som tillhör Malaysia & består av 99 öar, vi är på den största, Pulau Langkawi. Bland det första vi gjorde när vi kommit till ön var att byta om & gå ner till stranden. Hela gårdagen spenderade vi i solstolar & i havet. Vi handlade lite och gjorde egen middag. Grönsaker, bröd & ost. Vi gjorde även en pastasallad som fick bli lunch för idag när vi besökt denna skybridge. 125 m lång & världens längsta svängda gångbro. Med cable cars tog vi oss upp till näst högsta toppen av berget Machinchang. Linbanan är världens brantaste, 708 m.ö.h. Vårt guesthouse är supermysigt + ett katthem, så vi har fått många nya lurviga vänner. Igår satt vi uppe till midnatt och planerade våra kommande veckor & imorgon ska vi boka färja och boende till nästa ställe. Men vi har 3 nätter kvar innan vi ger oss av härifrån. 😴

13 March 2019

Nu får ni höra lite om vad vi ätit här i Bangkok också! Efter rekommendationer testade vi frukten mangosteen, som vissa tyckte mycket om medan andra tyckte det var alltför kladdigt. Till mellis en dag åt vi banan i varm kokosmjölk, vilket var väldigt gott! En kväll åt vi roti, dvs den thailändska pannkakan, med banan och nutella. Även det var en höjdare! Sista bilden är friterade räkor som vi fick som (gratis) snacks på en restaurang där vi åt lunch. Vi satt kvar länge på eftermiddagen för att slippa värmen, och personalen tyckte väl att vi såg ut att behöva något att snacksa på... Vi har även ätit massa pad thai här, som har varit gott, men ibland blivit lite tjatigt.
Hej! Våra två (trodde vi) sista heldagar i Bangkok spenderade vi på en floating market och med att promenera runt i centrum. Marknaden var häftig om än väldigt turistig, men det var kul att åka omkring på båten och titta på alla onödiga souvenirer. Igår tittade vi på Grand Palace, men budgetresande som vi är valde vi att inte betala för att gå in. Istället tog vi en runda i Saranromparken och tittade på ett monument. På eftermiddagen/kvällen gick vi en runda på Khao San road, där vi tittade lite i butiker och åt middag. På kvällen insåg vi att vi kanske hade varit lite väl naiva som bokat en buss mellan Bangkok & Malaysia, och stressbokade efter mycket om och men istället ett flyg. Det resulterade i att vi får stanna ännu en natt här i Bangkok.

12 March 2019

Hej! Nu har vi varit i Bangkok i två dagar. Vid lunchtid igår mötte vi Jakob & Co+Fabian som precis landat i Thailand. Vi köpte lite pad thai som vi åt på vägen mot templet Wat Arun. På vägen blev det mycket utbyte av restips & historier om det som hänt under våra månader på resande fot, kul och användbart! Templet var fint, men det var lite svårt att uppskatta det då det var otroligt otroligt varmt. Mot kvällen sade vi hejdå till killarna och tog oss efter en "AC-paus" till en matbutik. Idag valde vi att ta gömma oss lite från värmen i ett shoppingcenter, CentralWorld, som är det största shoppingcentret i Thailand och det elfte största i världen. Det blev inte så mycket handlande, istället lyckades vi hamna i två "jippon" med någon form av kändisar (för oss okända, men då det var fullt med fotografer och folk som köade för att titta på antar vi att de var kända). Återigen avslutade vi kvällen i en matbutik. Väl hemma möttes vi av kackerlackor... Men efter lite hjälp vann vi fajten.

10 March 2019

Matinlägg: Sista måltiden i Chang Mai. Blev "Hot Pot". Men. Även fast den är snarlikt den i Kina så var denna inte alls stark!! Vi fick välja grund/soppa (vi valde en mjölk och en soja, då de andra va spicy och kyckling) och från rullbandet fick vi plocka själva och ha i. Fick även lite chilisås att doppa det i. Även fast sopporna inte var några höjdare får en ett högre betyg än Kina hot Pot:en (Fanns även sushi buffé som ingick!)
Den 8 mars tog vi lokal taxi till Chang Mai zoo. Inte för vi tänkte se på djur utan för att de var billigare att byta taxi än att ta den hela vägen till templet. Så vi bytte fordon o förare o åkte sedan upp till toppen av berget. Platsen sägs ha hittats av en elefant, därav statyn på den vita elefanten. Fint tempel med häftig utsikt! Igår var vi vid en nationalpark med vattenfall. Vi åkte dit främst för att klättra i vattenfallen. Då vattenfallen inte var speciellt höga, stenarna var sträva och ett fanns rep fast knutna på träden, gick det bra. Matbilden är en god falafel middag på en vegansk resturang
Vi har nu kommit till Bangkok igen efter att ha spenderat fem nätter i Chiang Mai. En 10h bussresa tog oss fram och tillbaka. I Chang Mai hann vi med att se Grand Canyon, templet Doi Suthep och en nationalpark med vattenfall man kunde klättra i. Första kvällen gick vi på marknad! Vi testade thailändsk street food. Ostbollar, fiskomelett, vårrullar m ost och spenat, nått dumplings-liknande, mango sticky rice. Sen gick vi och kollade i de olika marknadsstånden innan vi drog tillbaka och sov. Chiang Mais egna Grand Canyon var inte speciellt lätt att hitta. vi hade kollat upp vägen och hyrt mopeder men det visade sig vara krångligt ändå. Helt ovana förare, vänstertrafik, skyltar på endast thai, avspärrningar mm. Så resan tog dubbelt så lång tid som planerat.. men vi hittade dit! Åt en sen lunch. Satte oss vid vattnet och njöt i några timmar. Badade, innan vi åkte tillbaka hem.

2 March 2019

Vårt sista stopp i Kambodja var Siem Reap. Första dagen hyrde vi cyklar och utforskade staden längs floden. Vår andra dag i Siem Reap spenderade vi i Angkor Wat-området. Vi var uppe tidigt för att se soluppgången, som var fin trots lite moln, och fortsatte sedan till Ladies tempel. Efter ytterligare några tempel och matpauser avslutade vi dagen med solnedgången till det berömda Angkor Wat. Området med templen har varit både buddhistiskt och hinduiskt, vilket är anledningen till att det finns både buddhistiska och hinduiska statyer, inristningar m.m. Vi såg templet där filmen Tomb Raider är inspelad (som ingen av oss sett), med häftiga träd som växte på stenarna. Hela dagen var väldigt häftig (trots att vi vid flera tillfällen dog värmedöden... det var en befrielse att sätta sig i tuktuken varje gång vi skulle åka vidare). Väldigt bra sista dag i Kambodja! Nu befinner vi oss i Chiang Mai i Thailand! Vi hörs 😁

28 February 2019

Hej! Nu var det ett tag sedan, vilket beror på att vi har haft fullt upp. Många tidiga morgnar... Här är i alla fall vad vi gjorde dag 3 i Kampot. Vi tog en tour till Bokor Mountain där vi tittade på övergivna byggnader från tiden då fransmännen hade kolonialiserat Kambodja. Den katolska kyrkan är även den första kyrkan som byggdes i Kambodja, Laos och Vietnam. På eftermiddagen åkte vi för att se pepparodlingarna. Vi lärde oss om hur de odlar, skördar och får fram de olika sorterna/färgerna på korn och fick även smaka massor av olika mixer. Vi smakade även pepparglass! Helt okej smak. På odlingen hade de även drakfrukt och passionsfrukt. Vi fick även lite mer info om saltfälten på vägen. Det hela var en intressant tour med mycket kul info!

27 February 2019

Detta var vad vi gjorde idag! Vi tog oss till ett grönområde kallat The Green Loop eller The Green Cathedral strax norr om Kampot och hyrde efter en god lunch brädor som vi SUP-ade på. Proffs som vi är ramlade ingen i. 😎 Väldigt fint, men varmt, så efteråt blev det ett snabbt dopp i floden för två av oss. Vi hyrde och åt lunch på ett mysigt litet guesthouse, med hängmattor, hundar & gungor! På kvällen tittade vi på solnedgången innan vi åt indisk mat till middag😍😋 Bilderna är screenshots från GoPro-videor (det går av någon anledning inte att ladda upp videor på journi🙁), så därför är kvalitén lite sisådär.

26 February 2019

Hej! Nu är vi i Kampot, en stad/by vid Praek Tuek Chhu-floden. När vi kom hit och började söka på vad det finns att göra bestämde vi oss för att lägga till en natt på vårt boende. Idag hyrde vi cyklar. Vi tog oss snabbt runt till de sevärdheter som finns här; durian-rondellen (durian är en (ö)känd frukt i Asien som luktar illa), Kambodja Vietnam friendship monument, en lotus-damm, floden och en marknad. Sedan tog vi en lång lunch, med riktigt god mat! På eftermiddagen cyklade vi en bit utanför staden till en stor ö där det fanns salt-fält, som vi tog en snabb titt på. Det var väldigt dammigt på ön, men fint. Sista bilden visar en palm, och tittar man riktigt noga kan man se en kille i toppen! Han klättrade upp för den raka stammen, troligen för att plocka kokosnötter. Nu har vi en kort vilopaus på rummet (som är väldigt bra!) innan vi ska till en night market. Hoppas ni har det bra hemma/på sportlovet!

20 February 2019

Koh Rong/Kaoh Rung! Coconut beach! Vi kom hit igår kväll. Fick gå längst bryggan och sjunka ner i sanden med gympadojorna. Vi checkade in i receptionen och personalen visade oss vår egna stuga! Vi välkomnades av en vän, en stor ödla.. en stor.. "De finns i alla hus haha, var inte rädda" sa de. Kändes ju inte mycket bättre.. men de lyckades peta ut den upp genom takspringorna med en sopkvast. Vi upptäckte sedan att det finns ett antal spindlar & en tusenfoting i vårt rum också.. Men vi har ett eget rum & badrum och vi ska inte klaga. Ni ser på bilderna hur fint allt är här! Vi blev lite (väldigt) lyckliga över att vi bestämde oss spontant för att åka hit!! Vi har legat på stranden hela dagen & börjat fundera lite på vad vi ska hitta på här. Denna strand /sidan av ön är inte superstor så finns inga riktiga mataffärer och ingen trafik förutom båtar och enstaka mopeder. Hoppas ni har det bra i Sverige eller där ni befinner er! Vi hörs snart igen ☀️☀️😎

19 February 2019

Hej! Det blir ett snabbt inlägg nu då vi snart ska sätta oss på bussen från Phnom Penh. Igår var planen att göra ett nytt försök på Royal Palace, men det var tyvärr stängt. Vi tittade istället på floden, hamnade mitt i någon form av offring. Vi såg även ett monument och en park med fontäner, fint! På eftermiddagen handlade vi och förberedde oss för vårt nästa stopp: ön Koh Rong som vi ska åka till nu. Vi får se hur bra wi-fi fungerar där, annars hörs vi när vi är på fastlandet igen!

18 February 2019

Fortsättning från förra i lägget: Nästa stopp var S21-fängelset, som också användes av Röda Khmererna. Detta var ett fängelse där många människor satt fångna och torterades innan de transporterades vidare för att dödas. Vissa blev torterade tre gånger per dag, och det finns bara 12 kända överlevande. Innan platsen blev ett fängelse var det en skola, men klassrummen gjordes om till små, små celler. Det fanns även lite information om Sveriges roll under Röda Khmerernas styrande i Kambodja, då några svenskar varit på besök hos ledaren Pol Pot och tyckte det verkade som landet fungerade bra, vilket ju sedan visade sig vara helt fel. Röda Khmererna hade även en plats i FN ett tag, långt efter att det kommit fram vad de hade gjort i landet. Dagen var väldigt intressant, även om historien såklart är väldigt hemsk! Nu ska vi snart lägga oss, vi hörs!
Hej! Idag chillade vi lite på förmiddagen och bokade nästa stopp på resan (cliffhanger...😎). På eftermiddagen tog vi en tuc tuc till Killing Fields. Det är alltså ett av de områden som de Röda Khmererna skapade massgravar i på slutet av 70-talet. Just här finns 29 gravar, den största med 450 offer i. Totalt dödades och begravdes ca 20 000 personer här. Platsen var från början en kinesisk begravningsplats, men gjordes alltså sedan om. Än idag finns rester från båda saker platsen använts till. Där finns även en minnessipa, med kranier och skelettdelar från en del av de som hittats. Vi fick lära oss att människor dödades för alla möjliga orsaker, bland annat dödades de med mjuka händer, och att det spelades hög musik om nätterna för att dölja skriken från de som dödades. De blev inte heller dödade med skjutvapen, då de var alltför dyra, utan människorna bland annat hackades och slogs till döds innan de kastades i gravarna. Stopp nr 2 på dagen finns i nästa inlägg!

17 February 2019

Hejsan från Phnom Penh, Kambodja! Vi kom fram igår kväll vid 11-tiden efter att ha åkt buss i ca 7h. Idag har vi inte gjort speciellt mycket, har varit väldigt svettigt hela dagen.. Vi var iallafall på en marknad inte så långt från vårt boende. Vi köpte inget utan gick bara runt och kollade. Sen hade vi planerat att gå till royal palace men vi kom inte in då vi hade shorts på oss.. Kanske går dit med långbyxor en annan dag. Just nu sitter vi på hostlet och väntar på vår middag, väldigt hungriga o trötta är vi. Imorgon ska vi ha en slapp FM för att på EM åka till killing fields och fängelset S-21. Mer om det imorgon. Trevlig kväll! ✨

15 February 2019

Hej och välkommen till vår resa i Ho Chi Minh! Igår var vi på en tour. Första bilden visar snäcktavlor skapade av handikappade, nått som staten finansierar för att de ska ha möjlighet att jobba. Sen tog vi bussen till ett tempel kallat Dao Lai (?) vilket är ett färgglatt sånt, med influenser från katolicism, buddhism, hinduism & många inriktningar inom dessa. Vi kom dit i tid till ceremonin som började vid 12. Där folk i vita, röda, blå o gula kläder samlades och bad. Sista stoppet var Cu Chi-tunnlarna. Spännande! Där fick vi krypa i smala hål och gångar, testa skjutbanan (om man ville), höra vår guide berätta om livet i lägret o amerikanerna som bombade. Vi fick även testa roten ni ser på bilden. Smakade som kokt potatis. Åts med socker, salt o jordnötter. Enligt en kanadensare som va med e det populärt att göra pudding av den. Tyvärr var vår guide halvbra på eng o hade inte full koll på årtal o siffror, vi tvivlade många gånger... Om 7h är vi i Kambodja, vi hörs där!☀️

12 February 2019

Hej och glad alla hjärtans-dag! Nu är vi i Ho Chi Minh-staden. Vi kom hit mitt i natten den 13e efter att flyget var mer än två timmar försenat... Efter en lång sovmorgon och lugn första dag med lite planering och besök på apotek gick Märta och Wilma till en kyrka i närheten av vårt boende på kvällen. Dock var det gudstjänst så vi valde att titta in utifrån. Idag promenerade M & W i stekande sol till Notre Dame-kopian. Tyvärr var den under renovering så vi kunde inte gå in. Efter en riktigt god lunch fortsatte vi till en stor inomhusmarknad där vi trängdes med turister och tackade nej till försäljarnas erbjudanden. Vi hittade en mindre inomhusmarknad bredvid som var mycket trevligare och gjorde några inköp! Nu ska vi strax ut för att äta middag alla tre (Clara är nästan helt frisk!), och kanske ta en efterrätt för att "fira" dagen till ära. Sista bilderna är på två saker vi hittade i affärer här; löjligt godis och en keps med svensk text på?!
Halloj Hanoi! Imorse vid 5.30 var vi tillbaka i Hanoi efter att ha åkt nattåg från Sapa sen 21.30 igår kväll. Vi vaknade till vietnamesisk opera som sprutade hur högtalaren precis över sängen... Vi har varit väldigt sega idag, speciellt då 1/3 av oss är sjuk på riktigt.. :(( så vi har mest tagit det lugnt. Men 2/3 gjorde ett besök till Ho Chi Minh mausoleum. Där måste man gå på rad, vara tyst och lämna telefonen i fickan eller väskan (förutom när man kom ut till torget). Huset på bild 2 & 3 är huset där han ligger vilandes (lite oklart om den riktiga ligger där eller ej) men en docka lik honom ligger i en upplyst glasmonter och 4 militärer står och vaktar han som en hök. Det behövdes tydligen 5 militärer för att hämta en rullstol (bild 3) I själva muséet hittade vi bla det på bild 4. Lite oklart museum. Stod en del om Ho Chi Minh men på övervåningen hittade vi en massa annorlunda saker, som det på bilden. Ikväll tar vi flyget till Ho Chi Minh city, kommer dit vid 01 inatt ✈️

11 February 2019

De två senaste dagarna har vi varit i Sapa! Den lilla byn ligger lång norrut i Vietnam och är känd för sina berg, risfält och för de folkgrupper som bor här (Black H'mong). Här ligger även Vietnams högsta berg, Fansipan (som vi inte besteg). Vi vandrade i två dagar och sov en natt i ett homestay i byn Tavan. Det var bitvis väldigt brant och jobbigt, och varmt, men de häftiga vyerna gjorde det absolut värt det! Första dagen hade vi dessutom sällskap av tre lokala kvinnor som vandrade i tofflor och bar sina barn på ryggarna... Homestayet var mysigt, vi bjöds på godis av barnen och fick hjälpa till att göra vårrullarna till middagen. Sängarna var madrasser med myggnät på loftet och på morgonen väcktes vi av tuppen som gol. Nu ska vi snart ta nattåget hem! Sista bilden är tillsammans med vår guide, som var 26 år och hade jobbat som guide i ca tre år. Hon bodde även i en av de små byarna vi gick förbi

7 February 2019

Skepp och o'hoj! Nu har vi landat på hostlet efter 2 dagar på sjön. Vi tog en kryssning i Halong Bay. Det tog can 3h med buss från vårt boende till hamnen, där vi fick vänta på vår båt. Första dagen till havs började med god lunch och information om turen. Sen tog vi oss till en grotta som låg på ett berg, fin och väldigt stor! Efteråt tog vi en mindre båt ut till en strand, där fanns även ett berg man kunde gå upp på. Enligt vår guide skulle det ta ca 20 min att komma upp, gick på typ 10. Tyvärr lite dimmigt, men utsikten var häftig ändå! Det var rätt skräpigt i vattnet så vi var inte nå sugna på att hoppa i.. Dag 2 började med frukost och sen kajak paddling i 40 min, vi skvätte upp hela viken i våra kajaker så vi blev rätt blöta. Vi fick även se en ostron odling där de berättade hur de får fram o planterar pärlor i ostronen. Vid lunchtid hade vi en liten matlagningskurs där fick fick lära oss att göra vårrullar, som vi sedan åt till lunch. Mums! Nu ska vi sova, godnatt 😊

6 February 2019

Här är förresten ett kollage på folk som fotograferade oss i "smyg"/utan att fråga oss först. I början tyckte vi det var väldigt obehagligt, men så småningom vande vi oss, även om vi fortfarande tycker det är väldigt konstigt. Vissa frågade om de fick ha kort på eller med oss och då tyckte vi det var okej, men det kändes konstigt när personen bara tog fram mobilen... Vi började till sist ta kort tillbaka, så här är några av de bilderna (vi hann inte alltid ta kort på dem).
Vi har även testat en del intressanta maträtter här! Lunchen igår bestod av fisk i bananlöv, fried rice och braised pumpkin, väldigt gott! På kvällen åt vi först de vietnamesiska mackorna Bahn Mi, som var goda, men då det inte var så mycket mat letade vi upp en till restaurang. Där tog vi inga bilder, då vi hade fullt upp med annat. Efter några tuggor hittade vi nämligen en glasbit i riset... efter lite diskussioner slapp vi betala för den rätten i alla fall! Till frukost idag åt vi på ett café nära hostlet, och efter att ha sett menyn bestämde vi oss för att äta middag där också! Det blev en lasagne och två burgare, och fruktjuicer, väldigt gott😋🍔🍹

5 February 2019

Nu får ni höra om vad vi gjort idag och igår! Vi började gårdagen med att gå till gatan precis bakom vårt hostel: dvs den smala järnvägen mellan husen. Vi balanserade på rälsen en stund och tog oss sedan till Temple of Literature där det var högtidligt pga Têt (nyår). Ungefär här började vi närma oss värmedöden. Under eftermiddagen promenerade vi mot sjön Ho Truc Bach där vi tog en glasspaus och sedan gick till en pagod. Tyvärr kunde vi inte gå in då vi inte hade med oss långbyxor :/ Idag började vi dagen på Museum of Vietnamese Women. Det var väldigt intressant! Efter lunch gick vi och tittade på operahuset, och sedan tillät vi oss en glasspaus även idag. När vi gick hem på kvällen blev vi plötsligt stoppade på gatan: det kom ett tåg på järnvägen där vi igår hade promenerat (vi trodde inte det gick tåg där fortfarande)! Imorgon åker vi till Ha Long Bay på en 2dagars-tour och vet inte hur uppkopplingen kommer vara, så vi hörs när vi är tillbaka!
Nu när vi inte är kvar i Kina är vi inte längre rädda för att staten ska komma och ta oss och vågar lägga upp detta... Här är bilder på skyltar med engelska texter och märken från Kina som vi tyckte var lite extra fina och roliga.😆
Nu är det alltså grisens år! Under hela resan har vi sett grisar överallt, och i Kina var de lite extra förtjusta i Greta Gris. Här är ett kollage med henne, som vi sett på allt möjligt som går att köpa. En bonus är den sista bilden, som vi såg på ett bageri i någon av alla städer vi varit i!

4 February 2019

Gott nytt år! Nu under kvällen firade vi nyår här. Vi började med att gå och äta middag, på en vegetarisk restaurang. Vårrullar, nudlar, ris med banan & curry och en traditionell vietnamesisk rätt som vi inte minns namnet på. Man fick i alla fall rispapper där man rullade in en "crepe" med grönsaker, sallad och risnudlar. Gott! Sedan gick vi runt lite i området. Vi bor rätt centralt och nära en liten sjö där det var mycket uppträdanden med band. Vid tolvslaget stod vi mitt i folksamlingen och såg på någon form av TV-inspelning (tror vi) där de räknade ner till det nya året. Sedan exploderade det av fyrverkerier! När det hela var slut började vi ta oss hemåt, precis som alla andra. Det var helt tjockt med människor på gatorna och promenaden tog drygt dubbelt så lång tid som vanligt. Nu ska vi i alla fall sova, godnatt!

3 February 2019

Nu är vi i Hanoi! Resan gick bra förutom att vi först blev omplacerade till en annan nattbuss, där vi fick ligga längst fram med massa stirrande kineser bakom oss. Efter ett intressant toabesök och inte så mycket sömn hoppade vi av i Nanning där vi skulle ta nästa buss till Hanoi, vid 12:50. Vi käkade lite frukost och blev sedan erbjudna att ta en buss som gick 8:50 istället. Glada hoppade vi på den och efter några timmar kom vi till gränsen. Vid 16 var vi framme i Hanoi och tog oss till hostlet, åt mat, duschade och tog det lugnt på kvällen, glada att ha kommit fram ca 4 timmar tidigare än vi egentligen skulle gjort! Idag ska vi planera vår vistelse här lite, utforska kvarteret och vänja oss vid värmen!

1 February 2019

Ni får ursäkta om senaste inlägget innehöll konstig meningar eller annat. Men vi är supertrötta och klockan är midnatt.. Obs! Imorgon och övermorgon kommer vi vara ute på vägarna. Vi ska nämligen ta oss till Vietnam, Hanoi. Åker imorgon klockan 18.30 och kommer fram 3 feb typ samma tid. Så därför blir det troligtvis ingen uppdatering på några dagar, men då vet ni varför. Vi hörs med ett nytt inlägg när vi är framme i en ny stad, nytt land! 👏🏼😎 Godnatt!
Idag har vi besökt Portugal! Tog färjan från Hong Kong klockan 12 & anlände en timme senare på ön Macau. En ö som förr i tiden tillhörde Portugal, det finns fortfarande många kyrkor & portugisiska skolor & portugisiska är tillsammans med kinesiska det officiella språket. Vi trodde att det skulle vara varmare än va det blev, men blåste rätt mycket. Men vi klagar ej, allt e bättre än Peking kylan! När vi anledde på ön tog vi bussen in till stan och promenerade sen till gamla stan. Vi möttes av fina gamla hus, kyrkor & ruiner. Alla gator hade portugisiska namn & många portugiser vandrade på gatorna. Kändes som att vara tillbaka i Europa Efter att ha turistat i stan åkte vi lokalbussen till The Venetian hotel. Vi började med en middag på italienaren mittemot och gick sen in på hotellet. Likt Las Vegas är hotellen uppbyggda att likna stora europeiska städer, som denna va Venedig. Häftigt var det! Dock var det 21 års gräns på casinot, en liten besvikelse.. Men Macau får mer än godkänt

31 January 2019

Hallå! Hoppas ni inte glömt vilka vi är.. Frågan nu är ju vad som hänt sen sist?? Mycket skoj kan vi säga Vi är nämligen i Hong Kong! Kom hit igår natt, efter att ha rest i princip hela dagen. Var framme vid boendet ca 00.10. Hade klockan på 8.15 imorse och gick upp o duschade & köpte sedan frukost på supermarket. Sen tog vi oss till "The Peak" & Hong Kong Park. "The Peak" är en utkiksplats, högsta utkiksplatsen i Hong Kong, mycket fint fick vi se! Vi tog oss sedan till en restaurang för lite lunch. Vi hamnade i en skyskrapa med massa kostymnissar. Stor skillnad på priser här & i Kina (mat, tunnelbana)! Vi visste inte om vi skulle till Hong Kong park då vi sett så många parker redan, men häftig park var det! Sköldpaddor, vattenfall, OS-Square bl.a. Det fanns även ett té museum där vi gick in och fick lära oss hur man Ska dricka olika té sorter. Vi tog oss även oss ner till en hamn o kollade på solnedgången! Middagen blev pasta, mittemot vårt hus. Godnatt, hörs snart igen!

27 January 2019

Hej & välkomna till vår måndag och tisdag! Igår hyrde vi cyklar och hade kvällen innan planerat vår rutt. Vi cyklade någon timme och kom fram till "dragons Cave". Vi råkade hamna med en kinesisk turistgrupp med guide, vi fattade ju 0. Men häftigt grotta var det ändå! Den kändes dock lite turistig med en affär mitt i.. Efter vårt besök där cyklade vi tillbaka till bron vi stannat på tidigare & slog oss ner vid restaurangen vid vattnet. Där gjorde även solen ett besök☀️ 20 grader var det! På vägen hem hade vi tänkt ta en annan väg, gick väl sådär.. hamnade på landsbygden bland 100 tals tuppar & hönor, i folks trädgårdar och sen på en parkering.. vi fick cykla på en stor väg där sand & grus sprätte upp på oss. Men tillslut kom vi tillbaka till vår stad! Vi lämnade cyklarna, duschade och gick sen ut och åt middag. Idag tog vi bussen ut till Xingping. Här gick vi till utkiksplatsen ”20 yuan background”, vilket är platsen från 20 sedeln. Nu ska vi ta bussen tillbaka till Yangshou!
Hej & välkomna till idag! Dessa bilder får representera vår dag. Efter frukost begav vi oss mot Moon Hill (berget ni ser på bild 1), fått sitt namn då den ser ut som en halvmåne. Vi hade tänkt ta buss dit så vi promenerade för att hitta busstationen, utan lyckat resultat.. de på boendet sa att det skulle ta 14 min att gå, vi gick i 1h och hittade inte rätt.. Efter x antal försök att lura oss på pengar hittade vi fram till ett turist center, frågade där och köpte buss biljetter. Väl framme gick vi de många trapporna uppför berget (& svettades lite på vägen..) Det var fin utsikt trots dimman! Efter vi kommit tillbaka till boendet gjorde vi oss iordning och gick sen ut för och käka tårta, då Märta fyller 20 idag!! (Grattis igen!) 🎂🎉 Sen dess har vi bara promenerat längst butiksgatorna och ätit en väldigt god indisk middag! 🍲 Nu får vi se vart kvällen leder, skåla i något vill vi göra🥂 Imorgon står cykling på schemat. Trevlig dag/kväll!

26 January 2019

Andra inlägget för idag! Som sagt så landade vi i Yangshou igår. Vi checkade in på vårt boende, ett centralt hostel där vi bor i sovsal (6 Pers) men utan några rumskompisar! Dock har vårt rum ingen värme, men vi har snott täcken från våra icke-existerande rumskompisar. Vi sköljde även upp lite kläder igår så vi har en tvättlina genom halva rummet, som vi måste gå limbo under varje gång vi ska ut eller in. Vi tog en riktig sovmorgon imorse, hade klockan på 10! Vi käkade frukost och gick sen ut "på stan". Vi gick utan mål, men hamnade vid hamnen där vi såg ett vattenfall, turistbåtar, kor? Vattenbuffel?(på andra sidan), två små barn som drog ner cyklarna för en trappa och va väldigt nära vattnet(!) Sen gick vi igenom några marknadsstånd med fina sjalar o solfjädrar 👘 Vi åt en väldigt god lunch på en hel vegetarisk restaurang!! Gick i små butiker & sen tillbaka till hostlet. Sen dess har vi bokat lite tåg, mailat, planerat våra närmsta dagar mm. Nu ska vi ut & äta middag! 🍜🍜

24 January 2019

Hej & hallå! Lite dålig uppdatering från vår sida men vi skyller på att vi har rest... Från förra inlägget tills nu har vi hunnit med att besöka Shanghai museum & People's Square. Shanghai museum var häftigt! Gratis inträde & mycket att se. Vi var rätt trötta & det fanns många våningar med utställningar, så vi gick in och kollade på tre (?) olika utställningar. Sen hade vi tänkt promenera till People's Square men insåg att muséet låg 1 minut bredvid.. Vi hade ju planerat att gå till en rooftop bar dagen innan, men då vi var så trötta blev det inget av det. Istället gick vi denna dag. Vi hamnade på högsta våningen av ett hotell, vi var själva där (klockan 18), vi hade fin utsikt & popcorns m socker. Vi satt där någon timme och gick sedan och åt pizza & risotto!! Dagen efter tog vi oss till Shanghais flygplats med metron och flög sedan till Guilin. Därifrån tog vi oss till vårt nuvarande boende i staden Yangshou!

23 January 2019

Igår var vi här! Vi började med att äta lunch och gick sedan en stund i affärer och kollade på kläder mm. Sedan tog vi oss till "the bund", promenadstråket m vatten och skyskraporna där vi knäppte lite kort på utsikten & oss själva. Efter en stund letade vi upp The Bund sightseeing tunnel, vilket är som en tunnelbana som går under vattnet från ena sidan till den andra, men med lite häftiga ljuseffekter. På andra sidan tog vi en glasspaus på ett mysigt café, och sedan fortsatte vi titta på skyskraporna i mörkret. 🍦🍦 Vi hade planer på att gå till en rooftop bar, men efter middagen på taco Bell var vi så trötta så vi höll på att trilla av stolarna.. 🌮 Så vi bestämde oss för att åka tillbaka med sightseeing tunneln och dra oss hemåt. Vi promenerade en stund vid the bund för att få lite kvällsbilder, sen drog vi oss mot metron & sen hem. Idag ska vi bl.a. besöka People's Square & Shanghai museum 😊

22 January 2019

Första helgdagen i Shanghai! ☀️ Vi tog metron i 2h för att komma till Shanghai ancient town. Där åt vi lunch, vi hamnade på ett ställe som serverade ramen (nudelsoppa) så vi beställde in tre vegetariska, de var väldigt goda! I ancient town åt vi en väldigt god våffla, såg fina hantverk & solnedgången 🌆 På tillbaka vägen vågade Clara inte hoppa på tunnelbanan när lamporna började blinka, så hon blev kvar på stationen. Märta & Wilma åkte en station o sen tillbaka för att hamna på samma tåg, vi fann varandra efter ganska många stationer. Slutet gott allting gott! (trodde vi) Vi åt mat på shoppingcentret nära oss, dock blev middagen väldigt sen så när vi kom ut ur restaurangen efter middagen så insåg vi att de börjat stänga.. rulltrapporna var avstängda, det var galler framför dem, dörrarna från toaletten var låsta, i princip inga människor förutom vakter där. Men allting slutade gott & vi behövde inte övernatta där!

20 January 2019

Hej från ett sömnigt rum i Shanghai! Vi klarade av 20h nattåg! Början var långsammast, när man vaknat gick de sista timmarna snabbt. Vi kom fram till Shanghai tågstation vid 10 imorse och tog oss med metron direkt till vårt Hostel. Med hjälp av personalen (på knackig engelska) fick vi hjälp att beställa in lunch på restaurangen mittemot. Vi fick in två skålar med stekt ris & ägg, lite tråkigt lunch men billig och bättre än ingen alls! Efter vi duschat och degat på rummet en stund gick vi ut för att leta efter middag. Mellan lunch o middag hann vi även med en kort promenad i området och vi hittade då ett tvätteri! Så påväg till metron lämnade vi in våra tjocktröjor för tvätt, om 3 dagar får vi hämta upp dem. När vi tog metron från vår station sken solen, när vi kom fram var det kolsvart..☀️🌆 Men efter en liten promenad hittade vi en fin restaurang att äta middag på (i princip den enda som fanns), men det blev en god middag! 🍜 Nu ska vi sova! Godnatt! 😴
Idag blir en lång dag, vi ska nämligen åka tåg från Chongqing till Shanghai i 20(!) timmar.. Därför kommer ingen riktig uppdatering idag, men här är några bilder från frukosten för någon timme sedan. Det blev frallor och pannkakor, mycket gott😊🥞🥞 Vi hörs i Shanghai! 😄

19 January 2019

Idag har varit en blandad dag! På förmiddagen åkte vi till ancient town, vilket var lite som en marknad med massa hantverksaffärer och street food. Det var otroligt mycket folk och hög ljudnivå, men det fanns lite fina saker vi tittade på i alla fall. Vid lunch hittade vi en restaurang som låg lite avskilt där det var lugnare. Där åt vi en otroligt god vegetarisk lunch, kanske den bästa måltiden hittills på resan! Som efterrätt smakade vi lite street food: kylda majsbollar i olika färger. På eftermiddagen åkte vi till Eling park vilket var betydligt lugnare. Vi tittade lite på utsikten över staden, fiskarna i dammarna och mannen som skrev på stenplattorna med någon vätska. På kvällen gick vi ut och åt i närheten av vårt hostel. Vi hamnade på en restaurang som verkade ha lite vegetariskt, personalen föreslog fisk, och plötsligt fick vi in två hela fiskar på bordet! Det var väldigt gott, trots mycket pillande med ben. Sista bilden är från kvällsmaten igår: lite seafood och tofu.

18 January 2019

Idag vaknade vi upp i Chongqing och käkade frukost på hotellet, vi fick in en kinesisk frukost bestående av rispudding, nått starkt, vitt bröd, stekt ägg och friterad deg. Sen gick vi ut på stan för att se på People's monument (bild 3 & 4), vi gick även ner i ett köpcentrum som låg bredvid monumentet, sen till Starbucks där vi satt i ca två timmar ☕ Vi tog metron till People's auditorium (5,6:e bilden) där kom även en liten tjej som ville vara med på bild. Vi åt någon typ av kinesisk snabbmat till lunch, nudlar m stekt ägg, ärtor, jordnötter, lök och lotusrot, det var gott! 🍜 Nu är klockan 16 och vi är tillbaka på rummet och hade tänkt testa lite kinesiskt godis som vi hittade i Leshan & sen gå ut och käka middag 😊🍡

17 January 2019

Detta besökte vi igår kväll, Hongya Cave. Eftersom vi inte hade WeChat, vilket var sättet man betalde på, fick vi gå in gratis genom fast pass! Det bestod av flera våningar som var byggda på varandra, man kom dit genom att gå ner under gatan (lite krångligt att förklara). När vi kom till ingången var det en lång kö av folk och vi förstår varför när vi kom ner, utsikten var fantastisk! Vi slog oss ner på en restaurang och beställde två pesto paella & en kyckling, mycket mysig restaurang med livemusik😊 På vägen därifrån tog vi den slingriga stenvägen upp till vattenfallet & sedan under det. Det blev en senare kväll än vanligt men vi tog lite sovmorgon idag & njöt mycket av vårt besök igår!
Nu är vi framme i Chongqing! För att komma från tågstationen till hostlet åkte vi buss, en väldigt skakig färd och en väldigt skramlande buss; det kändes som om fönstren skulle trilla av när som helst... När vi kom fram checkade vi in och gav oss ut på matjakt. Ganska snabbt hittade vi en restaurang som serverade hot pot som såg bra ut, och personalen var väldigt hjälpsam. En av dem kunde till och med engelska! När vi såg alla chilis som låg i poten insåg vi vårt misstag. Personalen hjälpte oss dock plocka bort chilisen och vi frågade vad det egentligen var i grytan. "Oil" var svaret. Det som syns på bild 4 är alltså olja i tre olika former, tillsammans med kryddorna. Så vi chansade och började med personalens hjälp tillaga vår mat. Trots nästan ingen chili var det galet starkt, en av oss kunde nästan inte äta alls, en annan började gråta och en tredje fick svullna läppar. Men förutom hettan var det okej! Kul att ha testat att äta hot pot, som är en lokalrätt i den här delen av Kina.

16 January 2019

Vi sitter i skrivande stund på morgontåget från Leshan till Chongqing, men tänkte att vi skulle dela med oss lite bilder från vår kväll igår. Vi besökte Wanda Plaza, en köpcentrum kedja, samma som vi var på i Chengdu. Vi beställde in lite sushi och en skaldjursgratäng 😍 Som dessert köpte vi två bakelser, en sockerkaka m grädde och frukt och en bakelse som hade konstistensen som bröd (?) men som var fylld med grädde och Oreo. På bageriet inhandlade vi lite bröd till resan idag & såg även dessa fina tårtor i skyltfönstren! 😊 Hörs senare idag
Idag har vi besökt denna sten-gubbe. Leshan Giant Buddha, världens största Buddha staty! Dock höll de på med en renovering av kroppen, vilket va lite tråkigt.. men huvudet kunde vi se iallafall! Vi hittade en plansch som vi skrev våra namn på. Den fjärde bilden är Buddhas spådomar för 2019, man fick snurra ett hjul sen genom text, en blomma och en bokstav leta upp sin spådom (vi har dock inte hunnit översätta än). Förutom Buddha statyn fanns en massa parker, tempel och vattenfall! Det var också sol under hela vistelsen, vilket vi njöt mycket av! ☀️ Sista bilden är på vår lunch, vi hittade en hel vegetarisk restaurang där vi slog oss ner. Maten var väldigt god & vi har nu blivit rikare i smakupplevelser 🍜🍲 Ikväll ska vi försöka ta oss till shoppingcentret som ligger här i närheten & packa inför imorgon då vi ska upp Väldigt tidigt...😣

15 January 2019

Vi startade vår morgon med frukost på vårt Hostel i Chengdu, sen rekommenderade personalen oss att besöka det dem kallade "interesting market" vi kan ju säga att även vi upplevde den som intressant. Väldigt rörig och lite halvmysig med en massa styckat kött, hela kycklingar, levande fiskar och en mus 🐁som käkade på en majskolv🌽 kändes inte så lockande eller frestande.. Men det var en annorlunda upplevelse. Efter en titt på marknaden rörde vi oss tillbaka till boendet för att plocka ihop våra grejer, tog metron till tågstationen och tog tåget till Leshan. Väl i Leshan checkade vi in på vårt hotell och gick sedan upp i restaurangen och beställde in lite mat (nudelsoppa m ägg & tomat, friterad tofu och ägg & paprika omelett) 🥚🍲🍜 vi var superhungriga så det försvann snabbt! Imorgon har vi planer på att besöka Leshan Giant Buddha, men det blir ett annat inlägg!

14 January 2019

Ikväll tog vi ett litet spontan beslut att gå på opera! Vi gick på "Sichuan changing faces opera" 💃🏻🎎🧧 Vi kan ju sammanfatta upplevelsen/operan som händelserik, häftig, färgstark, imponerande, förvirrande, lite obegripligt men även något vi inte kommer glömma i första taget! Den kallades för "changing faces" för att skådespelarna (lite oklart hur) på en sekund ändrade färg & mönster på maskerna de bar. Och inte bara en gång utan många🎭🎭 Då de pratade & sjung på kinesiska var det inte alltid jätteenkelt att hänga med och tv skärmarna som visade text på annat språk fungerade sådär.. Men även fast vi kanske inte alltid fattade vad som hände så var det ett bra beslut & en väldigt cool upplevelse! Nu säger vi godnatt för idag & ses imorgon då vi reser vidare, till Leshan 🚝
God eftermiddag! Här kommer en summering av vår dag hittills (klockan är nu 16.47) Vi började vår morgon med att ta metron till Paris Baguette för en frukost! Vi var lite tidiga och fick vandra runt i gränderna tills de hade plockat fram allt. Vid klockan 9 gick vi tillbaka och plockade ihop vitlöksbröd, ostfralla, två yoghurt, två juicer & några mini frallor. Igår hade de även croissanter och vi blev rätt besvikna när vi inte hittade dem idag... Men trots saknaden av dem var det en av de bästa frukostarna under hela resan! 🥐☕ Mätta & belåtna tog vi metron vidare till Dufu Thatched Cottage, vilket har varit hem åt en av Kinas största poeter, Du Fu (bild nr 3 visar honom i sten). När det var lunch dags åkte vi tillbaka till vår station då vi har ett shoppingcenter rätt nära vårt boende & hela dagen hade vi pratat om hur gott det vore m sushi🍣 lyckan var stor när vi hittade det! Just nu tar vi det lugnt på rummet & ser fram emot ikväll...🌆

13 January 2019

Imorse åt vi vår sista frukost på ibis hotell i Dujiuangyan och åkte sedan mot stationen för att ta tåget till Chengdu, där satt vi och väntade tills klockan 13.16 då vårt tåg gick. När vi hittat rätt till vårt nya boende (bild 9) tog vi en liten paus innan vi gick ut och åt lite lunch (7:e bilden), vi fick en resturang karta av personalen på vårt Hostel så vi bestämde oss för att gå till veggo stället, maten får en tumme upp👍🏼 Vid halv sju lämnade vi boendet för en andra gång för att ta metron till stora & lilla gränd. Vi vandrade längs gatan, in i butiker & affärer, vi gick in på en restaurang för att äta rätt sen middag, där satt även en kille som sjung & spelade gitarr (varav en låt hade samma melodi som "känn en doft av kärleken"). Men det bästa var nog när vi hittade "Paris Baguette" vilket är ett fik m massa gott & som imorgon ska bli vårt frukost ställe! (Vi smyginvigde caféet med en pannkakstårta med blåbär) Vi är nu väldigt taggade på att gå upp & äta gott!😁🥐🥨☕

12 January 2019

Här kommer del två utav klättring av Mount Qingcheng! De första blåa bilderna är från högsta toppen och resten av bilderna är på vägen ner där vi tog en annan väg! Nu är vi helt slut då vi vart aktiva sen imorse, klockan är nu 23😴 Vi räknar med träningsvärk imorgon... Imorgon tar vi tåget klockan 12 till Chengdu, vi ses där! 😄
Här kommer del ett av klättring av Mount Qingcheng! Idag var nästan lika fantastisk som igår, det var inte speciellt mycket sol och det var många trappsteg.. Vi klättrade upp till en av 36 toppar, vilken nästan är lika hög som Åreskutan i höjd över havet. Det var stentrappor upp för berget, vilket var lite obehagligt på vissa ställen då trappstegen var väldigt ojämna och olika varandra, väldigt blöta och gropiga.. Men på väg upp fanns det en hel del tempel, grottor, restauranger, utkiksplatser, gatustånd mm som vi stannade och vilade på! Lite överallt förekom symbolen Yin och Yang☯️ (som symboliserar ytterligheter, tid & rum), på lampor & skyltar och det stod att det skulle vara en resa, fysiskt och mentalt att bestiga Mount Qingcheng Då vi knäppte en del kort, kommer två delar utav samma upplevelse! ☯️⛰️🗻

11 January 2019

Idag har vi upptäckt vårt fina Dujiangyan! Ett riktigt kap till stad tycker vi alla tre! Idag besökte vi denna fina park som leder upp till Dujiangyans bevattningssystem (irrigation system), vi var inte säkra om vi skulle gå in här först då det kostade 80 yuan per person (112 kr), men vi tyckte definitivt det var värt det! Vi har saknat det gröna och lugna, både Beijing & Xian kändes väldigt stora & stressiga. Och här är det plusgrader & sol ☀️ 😊 (Sista bilden är på Sveriges kung & drottning när de besökte platsen 1981)

10 January 2019

Den 10 januari tog vi bussen från vårt hostel till en park för att se på lite tempel och giant wild goose pagoda (det stora bruna tornet). På vägen dit gick vi igenom ett flertal parker där de hade klätt träden i rosa tygblommor. Vi hittade även lite platsfigurer utanför vår metro-station som var väldigt söta och kramgoa. I eftermiddags tog vi tåget mot Dujiangyan och här checkade vi in på Ibis hotell, mycket bra val! Godnatt😊🌸

9 January 2019

I Xi'an såg vi terrakottaarmén! Det var kallt men häftigt, och det fanns lite skyltar på engelska! 😉 På kvällen började plötsligt stadsmuren lysas upp medan vi gick hem och vi fick bevittna en ljusshow! Sista bilden är tagen från tåget på väg vidare, det gråa är inte dimma eller moln utan avgaser... luften var mycket värre i Xi'an än i Beijing, folk rökte överallt och trafiken var även den hetsigare.

8 January 2019

I tisdags var Märta och Clara på sommarpalatset vilket var väldigt fint! Kul med lite grönt och inte bara betong... På kvällen tog vi nattåget vidare från Beijing till Xi'an. Vi delade hytt med en kinesisk dam.

7 January 2019

Idag såg Märta och Clara Temple of Heaven medan Wilma var på rummet med feber☹️ Parken och templen var fina med mycket mönster och vi såg även lite ekorrar (vilket verkar vara det enda vilda djuret här förutom fåglar och gatuhundar). Lite jobbigt att gå i trappor med träningsvärken från trapporna på muren igår... Förhoppningsvis mår Wilma bättre imorgon då vi ska ta nattåg till Xi'an!

6 January 2019

Idag besökte vi kinesiska muren! Det var kallt och svettigt men en häftig upplevelse. Vi fick även lära oss om dess historia, som att 3 miljoner människor dog under de cirka 300 åren det tog att bygga muren!

5 January 2019

Idag var vi på Himmelska Fridens Torg och i Förbjudna Staden! Det är väldigt kallt här men vi kämpade oss genom det. Fick dessutom ta bilder med en polis och en dam och ett litet barn.

4 January 2019

Här är bilder från gatan utanför vårt hostel och vad vi åt igår! Vi vet inte riktigt vad det var, något med nudlar och gurka, men vi tror att det är en typisk rätt i Beijing. Första bilden är vad vi åt idag, det var gott!

3 January 2019

Nu sitter vi på Arlanda! Vi mellanlandar i Warszawa och landar i Beijing imorgon 06:35 lokal tid. Följ oss på vår resa!