Sweden, United Kingdom · 24 Days · 25 Moments · July 2017

SOLOndon


13 August 2017

Spenderar sista dagen i London med en av modets stora: Balenciaga!

12 August 2017

Efter två dagar av tygfrossa i fyrkantig mässlokal bestämde jag mig i morse för att äta frukost på Borough market. Det visade sig vara en fantastisk idé. Öppnade redan 8 men vid 8:30 var det fortfarande mycket lugnt!!

11 August 2017

Ännu mer från dag 2!!!
Mer från dag 2
Underbart är kort! Min soloresa till London blev långt ifrån ensam! Jag har både träffat likasinnade tygnördar och pratat med fullständiga främlingar på tåg och restauranger på tyska, engelska, norska och danska. Inte heller har jag någonsin känt mig orolig. På kvällarna har jag ibland tagit rygg på barnfamiljer och lite större sällskap när det börjat mörkna men rädd har jag aldrig varit. Jag har haft riktigt trevligt ihop med mig själv också och gått dit näsan pekat utan att förhandla!! Det enda är att jag kan sakna någon att dela alla upplevelser med nu när jag är hemma igen. Nu går jag istället sortera bilder, tyger och böcker och njuta på det sättet genom höstmörkret. Om det blir någon mer soloresa återstår att se men jag kan verkligen rekommendera det för dig som tvekar! Jag tror verkligen på principen att den som vill andra väl blir också väl bemött själv! Det har den här resan bevisat!
The Festival of Quilts dag 2 Idag har varit galleridag efter det shoppingmaraton som var igår. Mest imponerad av avdelningen som kallas "Art Quilts". De traditionella lockar inte så mycket. Det här är också mässan som fokuserar på quilt (Hallå - the festival of Quilts!!!!!) men det finns också klädtyger, lite jersey och tillbehör för att göra väskor. Två stånd där man har sålt lite garn har jag sett. Men för den som vill testa longarms, handla kubikmeter med vadd och märkliga mellanlägg är det här helt rätt ställe!!

10 August 2017

Kaffe Fasset på plats till mångas stora förtjusning. Han ägnade sig åt broderi medan han ställde upp på selfies...
Det finns textilkonstnärer och så finns det textilkonstnärer!!!! Första dagen har mest ägnats åt shopping. Imorgon tänker jag njuta av gallerierna. Då kommer fler bilder!!
Första dagen på The Festival of Quilts och köerna ringlar långa! Men när man väl kommer in finns relativt gott om plats trots allt!
På väg till The Festival of Quilts. Man börjar med att stå och glo....Tågplattfprmarna kommer upp väldigt sent!

9 August 2017

Dag ett Först bil sen flyg sen gå gå gå sen flyg sen tunnelbana! Nu är jag framme i London och har tagit mig till mitt studentrum på College Halll. Som ni ser på bilderna är det lite spartanskt men väldigt fräscht och lika stort som de hotellrum min resekamrat Malin och jag brukar dela på. Handfat finns men mycket fräsch toa och dusch och badkar (!) finns i korridoren. Lyckades inte få ett rum med egen toa men det ska gå nog bra. Kök finns också liksom strykbräda - för alla studenter stryker ju som bekant en massa... Det som däremot inte finns är en kvällsöppen mataffär eller restaurang i närheten. Och eftersom det ösregnar tänker jag nöja mig med nödproviant-te och chokladkaka!! Imorgon styr jag kosan mot Birmingham och lite roligare äventyr. Resan har gått bra men man blir trött av att åka och av andra resenärer som vägrar stänga av datorn vid start och landning....

8 August 2017

Vikten av resesällskap Nu börjar det dra ihop sig till avfärd till på allvar. Då är det väl bäst att jag passar på att förtydliga det här med att resa ensam. Att gå kilometer efter kilometer på mässa och i en storstad som jag kommer att göra innebär också en massa att släpa på efter ett tag. Därför har jag skaffat mig de bästa kompisarna på hjul man kan ha: Åke, Doris och Randi. Åke är den lilla svarta och pålitliga som inte gör så mycket väsen av sig. Ett loppisfynd för 100 kronor men rymmer inte de riktigt stora volymerna. Leopardmönstrade Doris både syns och har plats. Hon sväljer hur mycket som helst och har packats full med allt från gitarrer till kamerautrustning. Ibland för stor. Men som får följa med mig den här gången är ett nyinköp: Randi. Fördelen är att Randi lätt kan göras om till en väska man bär i handen, något som gör att man blir insläppt även på de flådigaste butikerna. Till dig som hellre dör än skaffar en väska på hjul säger jag bara: kånka på bara!!!

3 August 2017

Konsten att packa - del 2 Jag hatar att packa men ännu mer hatar jag att ha med mig fel saker och bära i onödan. Här är vad jag har kommit fram till när det gäller packning för storstadsresor: 1. Matcha. Kör med basplagg i en grundfärg och se till att det mesta går att ha ihop. Då blir det inte panik om du spiller sås på kläderna. 2. Var snäll mot fötterna! Ta dina skönaste skor och se dessutom till att ha en bra salva att smörja fossingarna med. Jag har alltid resetossor med också!! 3. Något att läsa. Bok alltså, inte mobil. Det är mycket dötid på långresor och med en bok slipper du laddare, kan sitta i solen eller badkaret och läsa och blir inte distraherad av mejl eller appar som plingar. 4. Livrädd att resa? Under några år hade jag svårt att flyga men också att vara hemifrån. Ta med dig en mysig tröja, ett örngott som luktar hemma och gärna något litet i fickan att klämma på när du känner dig orolig. En kastanj är inte dumt. Låter det fånigt? Testa och säg sen om jag hade fel!!

1 August 2017

Konsten att packa - del 1 Tyckte att kollegan uttryckte det väl idag när vi pratade om att packa: "En misslyckad packning är en där man kommer hem och inte har använt allt man tog med sig." Jag håller helt och fullt med. Min mamma brukar säga "Asch det vi glömmer kan vi köpa när vi kommer fram." Också sant. Men vem vill egentligen ta av semestern för att stå i kö för tandkräm och ägna en eftermiddag åt att hitta en någorlunda välsittande bh?? Nä här gäller välplanerat bagage! Jag har två basregler när det gäller packning: 1. Kolla upp väderprognosen 2. Chansa aldrig på byxor eller underkläder- de två sakerna jag hatar mest att handla. För dig kan det vara något annat. När jag åker till London ser jag också till att packa som på bilden - med en väska i en väska. Packningen brukar liksom vilja jäsa och breda ut sig på hemvägen. Bra att ha koll på om man köper budgetbiljetter - då kan det enda tillåtna vara handbagage. För mig räcker det sällan när det är dags att åka hem.

31 July 2017

Platser jag alltid (oftast) besöker i London - del 6 Harrods matavdelning För att komma till Harrods varuhus kliver man förslagsvis av tunnelbanan vid Knightsbridge. Sen har man förhoppningsvis inga stora väskor eller skrymmande barnvagnar för då får man inte komma in. Stoppa därför babyn i fickan och vik ihop vagnen (eller lämna in den på effektförvaringen) och bege dig in i det mest överdådiga och överdekorerade köppalats du någonsin besökt. Jag hamnar alltid på matavdelningen i bottenvåningen eftersom jag inte kan få nog av konstnärliga uppläggningar av bläckfisk, snidad gurka och förgyllda tepåsar. Guld är basfärgen i hela varuhuset och det är som att befinna sig i en kitschig juldekoration där allt glimmar och gnistrar. Här ska man enligt historien också kunna köpa vad som helst. Favoritskrönan är om amerikanen som bestämmer sig för att sätta en expedit i klistret med "Jag skulle vilja köpa en levande elefant!" Svaret? " Ska det vara en afrikansk eller indisk, sir?"

30 July 2017

Platser jag alltid besöker i London - del 5 Cloth House Om Basil Fawlty hade ägt en affär hade det varit den här!! På Berwick Street, en tvärgata till megshoppinggatan Oxford street, ligger den enda tygaffär jag lyckats hitta värd namnet i centrala stan. Här finns fantastiska bomulltyger från Japan och Indien, linnetyger som är som spindelväv och ylletyger att hålla en mammut varm om vintern. Här finns också den mest ointresserade, stridslystna och missförstådda personal jag någonsin träffat på. Här har jag både varit med om att man suckat och himlat med ögonen, låtsas att man inte hör eller högljutt börjat skälla på varandra under betalningen. Det hela är i det närmaste komiskt och butiken är numer välkänd på betygssajter för att ha den suraste pesonalen den här sidan Sidenvägen. Låt dig dock inte avskräckas - tygerna är fantastiska liksom butiken! Och expediterna, som sagt, skrattretande sura. Jag ska med glädje bidra till att göra deras jobb lite tröttsammare igen!

26 July 2017

Platser jag alltid besöker i London - del 4 Museer Den som riskerar att dö av kulturchock när någon föreslår ett museibesök kan andas lugnt i London. Här finns - på riktigt - något för alla smaker. Och det bästa - det är gratis, typ. Inträdet är nästan alltid gratis men däremot kan enskilda utställningar kosta pengar. Kan vara bra att tänka på i förväg. Så vad har jag då besökt? Ja hittills har jag varit på British Museum och sett mumifierade katter och statyer från Påskön. På Tate Modern har jag legat på golvet tillsammans med hundratals andra besökare och sett skuggor röra sig i taket. Jag har smugit i skyttegravar på Imperial War Museum och sett den permanenta utställningen om hemliga agenter. Favoriten är dock Victoria and Albert Museum som fokuserar på design - ur ett väldigt brett perspektiv. Lapptäcken och Grace Kelleys klänningar är några exempel. Och så den fräcka lampkronan som ni ser på bilden. Skulle gärna ha den själv men tror inte att den gör sig i vår lilla hall
Platser jag alltid besöker i London -del 3 Primark - största varuhuset finns vid t-bana Tottenham Court Road Tänk dig Ullareds något flådigare släkting eller H&M:s hippare klasskompis. Primark är ett shoppingparadis av två orsaker: det är billigt och förvånansvärt bra kvalitet för så lite pengar. Här köper man kläder, accessoarer och inredning med prislappar som inte gör någon ledsen. Men några varningar är på sin plats: 1. Det här är inte stället för den som vill shoppa i lugn och ro, prova och fundera. Här är det grab and go som gäller. 2. Storlekarna går max upp till 44-46. Större än så finns oftast inte. 3. De låga priserna gör att det gärna slinker ner saker i vagnen och vips blir totalsumman överraskande hög. Och den där orange tröjan, var den så kul egentligen? Den som ändå är shoppingsugen bör först och främst besöka avdelningen för sov-och myskläder. För vem vill inte ha en Chewbacca-morgonrock eller Stålmannen-sparkdräkt att glida runt i??

25 July 2017

Platser jag alltid besöker i London - del 2 Puben Ja jag vet att det låter helt osannolikt med tanke på att min alkoholkonsumtion uppgår till två glas vin om året (typ). Men en pub i London erbjuder för det första en hel mängd med olika cidersorter. Att inte dricka öl är alltså inte att vara hänvisad till läskeblask eller husets vin. Dessutom är det bara på puben som du hittar någon form av hygglig husmanskost. Visst, engelsmännen friterar det mesta och har pommes och flottiga såser till allt - inklusive paj, men oftast behöver man inte leta länge för att få en schysst steak-and kidney eller shepheards pie. Såsen och pommesen kan man alltid låta bli. När sällskapet dessutom är så trevligt på bilden så smakar det desto bättre. Den här gången ska det bli intressant att se om jag väljer att gå på puben själv - även om jag inte kommer att vara ensam. Får väl passa på när det är derby i fotboll och alla är upptagna av matchen...

23 July 2017

Platser jag alltid besöker i London - del 1 Bokhandeln Gärna Foyles som ligger vid tunnelbanestoppet Tottenham Court Road. Få butiker välkomnar sina kunder på ett trevligare sätt än man gör här (se bilden). En viktig skillnad mellan bokhandlare i Sverige och här är att i England så VILL man att kunderna bläddrar i böckerna och slår sig ner för att läsa en stund. Stolar, inbjudande fåtöljer och soffor finns utplacerade på alla plan (här pratar vi höghus fyllda med böcker!!!) och ingen glor ilsket när du blir sittande i ett helt kapitel. Egentligen är det ju inte så konstigt. Vi kör alltid en bil innan vi köper den, provar kläderna och smakar på osten. Efter att en turist en kväll av misstag blivit inlåst på ett av Waterstones stora bokvaruhus och skapat jubel på Twitter så kan man nu med jämna mellanrum spendera en natt på bokhandeln - alldeles frivilligt. För mig är det brittisk humor och damage control i en oslagbar kombination!

22 July 2017

"Men varför åker du bara till London??!" Jag har fått frågan mer än en gång och för att vara korrekt vill jag bara understryka att jag åker inte bara till London. För det mesta åker jag till jobbet eller affären eller någonstans där mina barn befinner sig, och visst åker jag till andra platser utomlands. Det händer att jag åker till Grekland, några gånger har jag varit i Spanien, en gång i Thailand. Alla platser har sin tjusning men England och London har en speciell plats i hjärtat. Jag tror att det började med min kärlek till TV. Britterna är ena hejare på att göra minnesvärda serier och jag lyckades se det mesta medan jag växte upp framför rutan - även sånt som mina föräldrar kanske inte tyckte var så lämpligt. Sen har vi kärleken till språket och "Arts and Crafts" - mer om det senare - och det kanske inte är så konstigt att London känns mer som "min" huvudstad än Stockholm!

20 July 2017

Man har blivit hipp minsann, helt ofrivilligt dessutom. Efter att mitt vanliga resesällskap fått förhinder har jag helt sonika bestämt mig för att åka utomlands ensam. I efterhand har det visat sig vara den senaste trenden - att resa ensam ut i världen. I sanningens namn hade nog fler kunnat tänka sig att följa med till London men ni som känner mig vet att en stor del av besöken till storstaden spenderas på tygmässor. Så även denna gång. Därför var varken barnen eller maken intresserade av att följa med som stand-ins. Nu väntar alltså äventyret för undertecknad som alltså reser solo till London. Därav det fyndiga namnet på min resedagbok - SOLOndon! 9 augusti bär det av - följ mig gärna för jag misstänker att det kommer att finnas saker att berätta, även om man inte är intresserad av irländska ylletyger.